Standardni pregled traje oko 5-8 minuta. Za to vrijeme pacijent treba biti što mirniji i opušteniji. Nakon pregleda pacijent može ići kući

 

Gastroskopija je medicinski termin koji se često koristi, no još uvijek ima pacijenata koji se boje te metode, jer jednostavno nisu upućeni u današnju suvremenu gastroskopsku metodu.

Prije svega, kažimo što je to uopće gastroskopija. Riječ je o metodi gdje se želudac promatra iznutra. To bi značilo da možemo ući u želudac i direktno vidjeti promjene koje se događaju u jednjaku, želucu i dvanaesniku. U isto vrijeme imamo mogućnost i uzeti dio uzorka tkiva iz tog dijela probavnog sustava te onda uraditi mikroskopski pregled tog tkiva i na taj način doći do kvalitetnije i točnije dijagnoze.

Stare metode su koristile krute cijevi i to je zaista bila teška metoda za pacijenta. Danas se koristi cjevčica od fiberglasa široka oko 8 mm. Veoma je savitljiva, u sebi ima ugrađenu kameru sa svjetlom pa možemo direktno promatrati promjene na sluznici tog dijela probavnog sustava. Imamo još i instrumente za uzimanje tkiva za biopsiju i za manje zahvate kao što su manja krvarenja koja se onda mogu pomoću ove metode zaustaviti.

U današnje doba se metoda gastroskopije često koristi, ali i dalje trebaju postojati indikacije koje traže primjenu metode.

Osnovne indikacije su:

  • ako nakon drugih pretraga nisu dobiveni rezultati koji bi doveli do adekvatnog liječenja
  • stalni bolovi u predjelu gornjeg dijela želuca
  • otežano gutanje i mogućnost patoloških promjena u jednjaku
  • crna stolica i ozbiljna sumnja na krvarenje čira u želucu
  • GERB - refluksna bolest kada dolazi do vraćanja sadržaja želuca u jednjak
  • vađenje manjih stranih tijela
  • utvrđivanje dijagnostike novotvorevine na sluznici tog dijela probavnog sustava
  • kontrola efikasnosti terapije

 

Priprema pacijenta je vrlo važan dio kompletne metode. Priprema se sastoji iz dva osnovna dijela. Prvo trebamo pacijentu jasno objasniti kakva je to metoda i što dobivamo s tim pregledom. Drugi dio je tehnička priprema koja se sastoji u tome da pacijenti ne jedu minimalno 6-8 sati prije zahvata. Nastavak uzimanja lijekova ovisi o samom stanju pacijenta. Kao i drugdje, vrlo važna je jasna komunikacija između liječnika i pacijenta.

Tako pripremljeni pacijent dolazi na sam čin gastroskopije. Ponekad se daje i lokalna anestezija u grlo. Kod onih pacijenata kod kojih je moguća uznemirenost, daje se blaga sedirajuća anestezija.

Pacijent leži na lijevom boku. Standardni pregled traje oko 5-8 minuta. Za to vrijeme pacijent treba biti što mirniji i opušteniji.

Nakon pregleda pacijent može ići kući. Poneki imaju problem s nadutošću jer se prilikom pregleda upuhuje zrak kako bi se strukture razmakle i bolje vidjele.

Ako pacijent nakon pregleda osjeti bilo kakve teže simptome poput jakih iznenadnih bolova, crne stolice i slično, treba se odmah javiti liječniku. Komplikacije nakon gastroskopije su veoma rijetke.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]