Radnik može koristiti godišnji odmor i prije nego što navrši šest mjeseci rada, ali srazmjeran broj dana


Zakon o radu “N.N” 93/14 kao “opći zakon” uređuje pravila vezana za korištenje odmora. Pored Zakona, ta pitanja se uređuju kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. Autonomnim aktima mogu se utvrditi povoljniji uvjeti (“bolji” uvjeti) po načelu u korist radnika. Postojećim kolektivnim ugovorom zadržana su sva dosadašnja prava („stečena prava“) prema ranije važećim kolektivnim ugovorima.

Na službenike zaposlene u upravnim tijelima jedinica lokalne (općine i gradovi) i područne (regionalne) samouprave (županije), u pogledu prava na korištenje godišnjeg odmora primjenjuje se njihov kolektivni ugovor, sklopljen između ovlaštenih predstavnika sindikata i općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana. U slučaju da nije sklopljen kolektivni ugovor primjenjuje se zakon o radu.

Zakon o radu propisao je pravo radnika na godišnji odmor, njegovo trajanje, razmjerni dio, naknadu plaće za trajanja godišnjeg odmora i korištenje godišnjeg odmora. Kako je već napisano povoljnije uvjete za to pravo može biti autonomno uređeno odnosno ugovoreno.

Radnik koji se prvi put zaposli kao i radnik koji ima prekid duži od osam dana između dva radna odnosa, stječe pravo na godišnji odmor kod toga poslodavca nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa.

Kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi i drugi dani koji se ne uračunavaju pri utvrđivanju trajanja godišnjeg odmora.

Kada se “izračunava” trajanje godišnjeg odmora, onda se najmanje polovica dana računa kao cijeli dan godišnjeg odmora. Najmanja polovica mjeseca rada zaokružuje se na cijeli mjesec.

Radnik može koristiti godišnji odmor i prije nego što navrši šest mjeseci rada, ali srazmjeran broj dana. Tako, npr. ako se radnik zaposli (prvi put) 1.08. u godini on će u toj godini “imati” samo pet mjeseci rada, pa će imati pravo na 1/12 godišnjeg odmor za svaki “određeni mjesec”.

Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi “N.N” 86/08 i 61/11 uređena su prava, obveze i odgovornosti službenika u upravnim tijelima lokalnih jedinica. Kako je napisano u tim jedinicama: u općini općinski načelnik, u gradu gradonačelnik, u županiji župan, u ime poslodavca (ili kao poslodavac), s jedne strane i sindikat “nadležan” u toj jedinici sklapaju kolektivni ugovor, mogu kolektivnim ugovorom urediti materijalna i druga prava službenika i namještenika u upravnim tijelima tih jedinica, a koja proizlaze iz službe odnosno radnog (službeničkog) odnosa. To se odnosi i na regres za godišnji odmor.

Ona pitanja i odnosi koja nisu uređena Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ili propisima donesenima na temelju toga Zakona ili kolektivnim ugovorom, imaju se rješavati po Zakonu o radu, kao općem Zakonu.