Da bi se ostvarilo bilo koje pravo mora postojati potreba poslodavca i želja radnika. Radi se o sufinanciranju dijela plaće ili iznosa minimalne plaće.


Uvažavajući veliki problem nezaposlenih, pored već ranije navedenih „potpora za zapošljavanje“, Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi mjere, tzv. „javni radovi“, a to se odnosi na:
1) Javni komunalni ra­dovi – sufinancirano zapoš­ljavanje u komunalnim jav­nim radovima; 
2) „Radom za zajednicu i sebe“ - sufinancirano zapoš­ljavanje u javnom radu;
3) „Pomoć sebi i drugima“ - zapošljavanje kroz po­jedinačne projekte javnih radova;
4) „Mladi za mlade“ po­ma­gači u nastavi - javni ra­dovi za mlade;
5) „Mladi za EU“ - suradnici na EU projektima u nevladinom sektoru i organizacijama socijalnih partnera - javni radovi za mlade;
6) „Mladi za zajednicu“ - mini javni radovi za mlade;
7) Zapošljavanje u soci­jal­nom poduzetništvu;
8) Podrška socijalnom uk­ljučivanju;
9) Pokreni zajednicu;
10) Pomoć zajednice i dr­ugi.
          
Da bi se ostvarilo bilo koje pravo mora postojati potreba poslodavca i želja radnika. Radi se o sufinanciranju dijela plaće ili iznosa minimalne plaće. Ipak, glav­nu riječ ima poslodavac koji zapošljava i koji će se, u to­me slučaju, pojaviti kao „ko­risnik“ sredstva. Ta i druga pitanja uređena su Zako­nom o poticanju zapošljava­nja „N.N“ 57/12 i 120/12. tu ima puno detalja, pa, bez ob­zira da je „puno šansi“ ipak se radi o projektima koji se mogu realizirati u realnom okruženju u kome se nalaze poslodavci i veliki broj nezaposlenih osoba.