Ako prijenos (prodaju) jednonamjenskog vrijednosnog kupona obavlja posrednik, koji djeluje u ime druge osobe, ne smatra se da taj porezni obveznik sudjeluje u isporuci vrijednosnog kupona, te oporezivanju PDV-om podliježe njegova posrednička provizija po trenutno važećoj stopi PDV-a od 25%

 

 

Nedavno smo pisali o Izmjenama i Dopunama Zakona i Pravilnika o PDV-u, koje su stupile na snagu 01. siječnja 2019. godine u pogledu oporezivanja vrijednosnih kupona.

Vrste vrijednosnih kupona, u smislu Zakona  i Pravilnika o PDV-u su: Jednonamjenski vrijednosni kupon (engl. Single-purpose voucher) i  Višenamjenski vrijednosni kupon (engl. Multi-purpose voucher).

 

Prema definiciji iz Zakona o PDV-u, Jednonamjenski vrijednosni kupon je vrijednosni kupon za koji su mjesto isporuke dobara ili usluga na koje se vrijednosni kupon odnosi i PDV koji se mora platiti na ta dobra ili usluge poznati u vrijeme izdavanja vrijednosnog kupona, a Višenamjenski vrijednosni kupon je  vrijednosni kupon koji nije jednonamjenski vrijednosni kupon.

 

Kako bi na ispravan način utvrdili o kojoj vrsti vrijednosnih kupona je riječ, porezni obveznici trebaju poći od same definicije u kojoj su sadržani kriteriji za definiranje jednonamjenskog vrijednosnog kupona:

  1. Mjesto isporuke dobara ili usluga na koje se odnosi vrijednosni kupon su poznati u trenutku izdavanja kupona, (Republika Hrvatska, točno određene lokacije prodajnih mjesta)
  2. Porez na dodanu vrijednost kojeg treba platiti na ta dobra ili usluge poznat je u trenutku izdavanja kupona. – To znači da je stopa PDV-a (25%, 13% ili 5%) koja se odnosi na dobra ili usluge za koje se izdaje vrijednosni kupon poznata u trenutku njegovog izdavanja.

 

Izdavanje jednonamjenskog vrijednosnog kupona treba tretirati kao pružanje usluge za buduću isporuku dobara ili usluge, tj. u trenutku izdavanja oporezivanje je identično oporezivanju primljenih predujmova. Također porezna obveza nastaje i prilikom svakog slijedećeg prijenosa (prodaje) jednonamjenskog vrijednosnog kupona.

Ako prijenos (prodaju) jednonamjenskog vrijednosnog kupona obavlja posrednik, koji djeluje u ime druge osobe, ne smatra se da taj porezni obveznik sudjeluje u isporuci vrijednosnog kupona, te oporezivanju PDV-om podliježe njegova posrednička provizija po trenutno važećoj stopi PDV-a od 25%. Ako izdavanje jednonamjenskog vrijednosnog kupona obavlja porezni obveznik koji nije upisan u Registar poreznih obveznika za PDV u RH, takva isporuka je oslobođena PDV-a prema članku 90. stavak 2. Zakona o PDV-u.

 

Višenamjenski vrijednosni kupon je onaj vrijednosni kupon kod kojeg u trenutku izdavanja nije poznato mjesto isporuke dobara ili usluga na koje se odnosi vrijednosni kupon, i/ili stopa PDV-a kojeg treba platiti na ta dobra ili usluge nije poznat. Primjer za izdavanje višenamjenskih vrijednosnih kupona mogu biti trgovački centri koji prodaju trgovačku robu koja je oporeziva s različitim stopama PDV-a (npr. artikle oporezive stopom PDV-a od 5%, 13% i 25%).  U skladu s odredbama iz čl. 11.c st. 1. Zakona o PDV-u: Stvarna predaja dobara ili stvarno obavljanje usluga u zamjenu za višenamjenski vrijednosni kupon koji je isporučitelj prihvatio kao naknadu ili dio naknade podliježe PDV-u na temelju članka 4. ovoga Zakona, dok svaki prethodni prijenos tog višenamjenskog vrijednosnog kupona ne podliježe PDV-u. Prema navedenom, izdavanje višenamjenskoga vrijedno­snog kupona ne podliježe oporezivanju PDV-om jer u trenutku izdavanja toga kupona nisu poznati svi iznad navedeni elementi za obračun PDV-a. PDV kod višenamjenskih vrijednosnih kupona obračunava se u trenutku isporuke dobara i usluga za koje se zamjenjuje kupon.