Za poslodavca je najbolje da se dobro upozna o propisima o radnim odnosima i odnosima zaštite na radu, da ih primjenjuje i stalno prati jer su novčane kazne visoke a mogu uslijediti i druge posljedice.


Inspektor rada u obavlja­nju inspekcijskog nadzora u radnim odnosima poduzima različite mjere: savjetuje ka­ko najbolje primijeniti pro­pis, piše bilješke i obavijesti, upozorava, odobrava, dono­si rješenja o povredi pravne norme, izdaje naredbe, za­branjuje daljnje protupravno postupanje; izriče i napla­ću­je novčanu kaznu od po­či­nitelja prekršaja; izdaje pre­kršajni nalog; podnosi op­tužni prijedlog za pokreta­nje prekršajnog postupka; naredbom određuje mjeru opreza; podnosi prijavu za pokretanje postupka zbog kaznenog djela; zabranjuje poslodavcu privremeno obav­ljanje djelatnosti i dr.

Pored navedenog inspektor ima ovlasti donositi up­ravne mjere (usmenim rje­šenjem u zapisniku o nadzoru), kao što su: dostavlja­nje podataka o radnicima koje poslodavac zapošljava i prijavama na zdravstveno i mirovinsko i druga osigu­ra­nja; omogućavanje radniku da se upozna s autonomnim općim aktima kojima se ure­đuju radni odnosi i prava zaštite na radu, sigurnosti i zaštiti zdravlja; registracije ugovora o radu, kada je to zakonom propisano; u ugo­vor o radu unijeti propisani sadržaj; plan odmora i do­pusta i slično.

Inspektor može zabraniti rad pojedinih radnika (ma­loljetnika, ustupljenih radnika, zbog neosiguranih mjera zaštite na radu), prekovreme­ni rad, noćni rad i drugo.

Prekršaji poslodavca mogu biti lakši, teži i najteži. Od­govornost za prekršaj proteže se i na pravnog sljednika pravne osobe.

Za poslodavca je najbolje da se dobro upozna o pro­pisima o radnim odnosima i odnosima zaštite na radu, da ih primjenjuje i stalno prati jer su novčane kazne visoke, a mogu uslijediti i druge po­sljedice.