11.12.2015.

Kako anonimno prijaviti nekoga tko radi „na crno“?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Kako mogu anonimno prijaviti fizičku osobu koja obavlja usluge "na crno" mimo zatvorenog obrta i trgovačkog društva koje je u blokadi te na taj način nesmetano djeluje na tržištu?


Predlažem da proučite internet stranice Ministarstva financija i vidite imaju li uopće opciju anonimne prijave. Za pretpostaviti je da anonimno pismo bez dokaza neće proizvesti nikakve efekte. Ako imate dokaze o poslovanju kakvo opisujete, pošaljite ga preporučeno u Poreznu upravu prema sjedištu obrtnika o kojem govorite.

Također, Ministarstvo rada uvelo je besplatan broj telefona 0800 49 49 na koji se mogu prijaviti sva kršenja prava radnika i rad "na crno".

Dodala bih samo sa svoje strane: blokada poslovnog subjekta ne znači da on ne smije poslovati, pa u tom dijelu nemate što prijaviti. Obrtnik, naravno, ne smije poslovati ukoliko je obrt zatvoren, a to se lako provjeri na stranicama Obrtnog registra u javno dostupnoj tražilici.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .