Želim otvoriti bar, no nemam nikakvu stručnu spremu u ovom području, završenu školu ili radnog iskustva. Je li mi pametnije onda otvarati obrt ili d.o.o.?


Otvaranje obrta je jednostavniji i jeftiniji proces od otvaranja j.d.o.o. ili d.o.o., no s druge strane, za registraciju obrta postoje neka ograničenja po pitanju djelatnosti koje se mogu obavljati te uvjeta pod kojima se mogu obavljati te djelatnosti. Kod otvaranja obrta provjeravaju se dva opća uvjeta, propisana Zakonom o obrtu, a to su:

  • nepostojanje zabrane obavljanja djelatnosti na temelju pravomoćne sudske presude ili rješenja o prekršaju ili odluke Suda časti Hrvatske,
  • pravo korištenja prostorom (vlasništvo, zakup ili suglasnost vlasnika).

Pravo korištenja prostorom može se temeljiti na vlasništvu, sklopljenom ugovoru o zakupu ili pisanoj suglasnosti vlasnika prostora kojom izričito dozvoljava obavljanje konkretne obrtničke djelatnosti u svom prostoru.

Posebni uvjeti propisani Zakonom o obrtu su:

  • odgovarajuća razina stručnosti za vezane obrte (ispit o stručnoj osposobljenosti, srednja stručna sprema, majstorski ispit),
  • posebna zdravstvena sposobnost za obrtnička zanimanja za koja je posebnim zakonima propisana (npr. građevinske djelatnosti zbog rada na visini),
  • povlastica u slučaju obavljanja povlaštenih obrta, koju izdaje nadležno ministarstvo ili drugo državno tijelo.

Iznimno, osoba koja želi obavljati vezani obrt i ispunjava opće uvjete, ali ne ispunjava i poseban uvjet propisane razine stručnosti, može obavljati vezani obrt ukoliko na takvim poslovima zaposli radnika u punom radnom vremenu, koji udovoljava propisanim uvjetima.

Otvaranje bara bi sukladno propisima o obrtu predstavljalo ugostiteljski obrt i stoga spada u vezane obrte te se za njegovo otvaranje traže određeni posebni stručni uvjeti. Ukoliko želite otvoriti vezani obrt morate imati odgovarajuću razinu stručnosti, odnosno zadovoljene posebne uvjete propisane Zakonom o obrtu. Druga opcija Vam je zaposliti na tim poslovima osobu koja ima traženu spremu ili majstorski ispit. Obrt se otvara prijavom u uredu državne uprave u Vašoj županiji i ispostavama ili u uredu grada Zagreba.

Kao što smo rekli, jednostavnije je i jeftinije otvoriti obrt, no češće korišteni oblik je ipak d.o.o. (društvo s ograničenom odgovornošću). Postoje određene razlike u poslovanju obrta i trgovačkih društava u koje spada i d.o.o., a najviše se razlikuju u postupku osnivanja, poreznom tretmanu, vođenju poslovnih knjiga i dr.

Iako je osnivanje d.o.o.-a kompliciranije i zahtijeva više dokumentacije, utrošenog vremena, ali i sredstava, prednost se ogleda u tome što za osnivanje d.o.o.-a nije propisan uvjet odgovarajuće stručne spreme, niti bilo kakvi drugi stručni ispiti osposobljenosti, a koji npr. postoje kao uvjeti za osnivanje određenih obrta. Upravo zato se za otvaranje d.o.o.-a često odlučuju osobe koje nemaju zadovoljavajuću stručnu spremu ili majstorski ispit za otvaranje obrta.