Imam stan za koji sam dobio od općine rješenje za korištenje stana, a u posjedu sam stana već 26 godina. Od stupanja u posjed do danas stan nema priključenu struju pošto nije nigdje zaveden niti postoji igdje u evidenciji. Kako nema vlasnika, nije moguće priključiti struju. Što mogu učiniti? Voda i pričuva su na moje ime, ali ne živim u stanu zbog struje. Mogu li priključiti struju ili pokušati sudskim putem dobiti vlasništvo? Od gradnje, 1984. godine do danas nitko taj stan nije uknjižio.


Da biste uopće razmatrali kakav sudski postupak u kojem bi se utvrđivalo vaše vlasništvo stana ili kakva druga prava najprije bi isti trebalo upisati u zemljišne knjige kod nadležnog suda. Predmetni postupak može se provesti kroz etažiranje ili povezivanje zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, ovisno o tome kakva je situacija s ostalim stanovima koji se nalaze u istoj zgradi. U praksi se ovakva situacija najčešće događa s nekretninama koje su ranije bile u društvenom vlasništvu, a kasnije nisu otkupljene od privatnih vlasnika.

U vezi utvrđenja da ste vlasnik stana temeljem činjenice da ga koristite od 1984. godine, napominjemo da je dosjelost jedan od načina stjecanja prava vlasništva na temelju zakona odnosno, stjecanje prava vlasništva neke stvari neprekidnim samostalnim posjedovanjem te stvari kroz zakonom određeno vrijeme.

Dosjelost može biti redovna ili izvanredna, kod redovne dosjelosti govorimo o posjedu koji je samostalan, zakonit, istinit i pošten i vrijeme koje je potrebno za dosjelost je u tom slučaju 10 godina, odnosno za izvanrednu dosjelost, kad je posjed barem pošten, vrijeme potrebno za dosjelost je 20 godina. Ovi rokovi su dvostruko dulji ako je nekretnina vlasništvo RH,

Samostalnost posjeda uvjet je za pribavljanje prava vlasništva i kod redovne i kod izvanredne dosjelosti pri čemu samostalnost posjeda kao faktičnog stanja zaštićenog pravom (posjed je faktična vlast na stvari, pravna činjenica) podrazumijeva da posjednik posjeduje stvar kao da je njezin vlasnik te se predmnijeva da je posjed samostalan dok se ne dokaže suprotno. S druge strane, nesamostalnost posjeda podrazumijeva da posjednik posjeduje stvar priznajući višu vlast posrednoga posjednika. 

Zakonit je onaj posjed za koji posjednik ima valjan pravni temelj posjedovanja.

Posjed je istinit ako nije pribavljen ni silom, ni potajno ili prijevarom, ni zlouporabom povjerenja. No, i posjed koji je pribavljen na navedeni način postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svoj posjed koji joj je tako oduzet.

Pošten je posjed ako posjednik u trenutku kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada (u krajnjem slučaju danom podnošenja tužbe).

Obzirom vi svoj posjed izvodite iz činjenice da vam je jedinica lokalne samouprave prepustila nekretninu na korištenje proizlazilo bi da priznajte njihovu višu vlast na samom stanu, pa je samim tim upitno jesu li ispunjeni uvjeti za stjecanje prava vlasništva dosjelošću.