Ako samo jedan supružnik traži razvod i angažirao je odvjetnika,  je li drugi supružnik dužan nešto potpisivati i koliki su ti troškovi? Koliko traje sam proces izrade zahtjeva i predaje na sud?

 

Ukoliko jedan supružnik namjerava pokrenuti postupak razvoda braka, dakle, ne radi se o sporazumnom zahtjevu supružnika, radnje koje je potrebno poduzeti prije pokretanja sudskog postupka ovise o tome imaju li supružnici zajedničke maloljetne djece. Naime, u postupku o razvodu braka sud donosi odluku o mjestu stanovanja djeteta, ostvarivanju roditeljske skrbi i osobnih odnosa roditelja s djetetom, pa je ovaj čimbenik najznačajniji u samom postupku razvoda braka.

U slučaju kada supružnici imaju zajedničko maloljetno dijete, Obiteljski zakon, članci 321. do 328., propisuje postupak obveznog savjetovanja kao oblika pomoći članovima obitelji da donesu sporazumne odluke o obiteljskim odnosima vodeći posebnu brigu o zaštiti obiteljskih odnosa u kojima sudjeluje dijete te o pravnim posljedicama nepostizanja sporazuma i pokretanju sudskih postupaka u kojima se odlučuje o osobnim pravima djeteta. Postupak se pokreće na zahtjev stranke i podnosi se centru za socijalnu skrb, a podnosi ga upravo onaj supružnik koji namjerava podignuti tužbu za razvod braka. Po provedenom postupku centar za socijalnu skrb izrađuje izvješće, koje vrijedi 6 mjeseci od izrade, a koje sadrži bitne podatke o sudjelovanju u postupku, spremnosti na sporazum i sudjelovanju u obiteljskoj medijaciji, tvrdnje o obiteljskom nasilju, jesu li stranke upozorene na posljedice nepostizanja sporazuma. Tijekom obveznog savjetovanja centar za socijalnu skrb upoznat će supružnike s posljedicama razvoda braka, pravnim i psihosocijalnim, s mogućnostima bračnog savjetovanja, uputiti ih na djetetovu dobrobit prilikom uređenja odnosa te im prezentirati prednosti obiteljske medijacije. Ukoliko supružnici (roditelji) ne postignu sporazum pred centrom za socijalnu skrb, uputit će ih se na postupak obiteljske medijacije da postignu sporazum. Opisani postupak savjetovanja neće se provoditi ako je jedan bračni drug lišen poslovne sposobnosti, nesposoban za rasuđivanja ili nepoznatog prebivališta ili boravišta.

Ukoliko stranke nisu postigle sporazum tijekom obveznog savjetovanja, tada su dužne pristupiti na prvi sastanak obiteljske medijacije, odnosno to je dužna učiniti ona stranka koja namjerava pokrenuti postupak razvoda, jer je dostava dokaza o sudjelovanju na prvom sastanku medijacije obvezan prilog uz tužbu za razvod braka propisana člankom 379. ObZ-a. Tada su ispunjeni uvjeti za pokretanje sudskog postupka tužbom radi razvoda braka i sud će u postupku donijeti odluku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, o roditeljskoj skrbi i ostvarivanju osobnih odnosa s drugim roditeljem, kao i o uzdržavanju djeteta. Imenovat će se posebnog skrbnika djetetu koji će štiti njegova prava i interese, a omogućit će se i djetetu da sukladno članku 360. Obiteljskog zakona izrazi svoje mišljenje.

Sam postupak medijacije moguć je odmah nakon postupka savjetovanja pred centrom za socijalnu skrb, no roditelju mogu u istom postupku pokušati postići suglasnost i nakon pokretanja parničnog postupka. Postupak medijacije je zapravo postupak pokušaja mirnog rješenja odnosa između supružnika (roditelja) koji provodi nepristrani medijator, a glavna svrha mu je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom. Uz ostvarenje te svrhe, u postupku obiteljske medijacije stranke se mogu sporazumjeti i o svim drugim spornim pitanjima imovinske i neimovinske naravi. Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (definiran člankom 106. ObZ-a) ili drugi sporazum postignut u postupku obiteljske medijacije stječe svojstvo ovršne isprave ako ga sud na prijedlog stranaka u izvanparničnom postupku odobri. Ukoliko supružnici (roditelj) sporazum ne mogu postići, sud će nastaviti parnični postupak ako je on već započet, ili će ga zainteresirana strana pokrenuti.

U slučaju kada supružnici nemaju zajedničke maloljetne djece, tada je moguće podnijeti tužbu za razvod braka i sud će isti razvesti ukoliko su propisani zakonski uvjeti: ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni ili ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana.

Ukoliko je vaš supružnik angažirao odvjetnika i namjerava pokrenuti postupak razvoda, razina vašeg sudjelovanja, prije samog postupka pred sudom, ovisi o tome imate li maloljetne djece. Niste dužni potpisivati punomoćniku vašeg supružnika ništa ukoliko niste suglasni s postupkom koji on namjerava pokrenuti. Troškove zastupanja od strane odvjetnika snosit će ona osoba koja ga angažira, tako da vas isti ne terete, osim ako i vi ne angažirate stručnu osobu da vas zastupa. U obiteljskim postupcima uobičajena je praksa da svaka strana snosi svoje troškove sudskog, parničnog, postupka pa tako troškovi odvjetnika vašeg supružnika ne bi trebali teretiti vas po okončanju postupka.

Ovo su osnovne odrednice postupka za razvod braka a za detaljnije informacije možete sami konzultirati Obiteljski zakon ili se posavjetovati sa stručnom osobom.