Planiram se zaposliti na način da radim od kuće (remote working/freelance) – je li takav rad uređen zakonom? Poslodavci bi bile inozemne tvrtke, a trajanje radnog odnosa uglavnom na određeno vrijeme. Koja bi bila moja prava, odnosno što trebam poduzeti prilikom sklapanja ugovora o radu kako bi me HZZ i ostale institucije vodile kao zaposlenu osobu, zbog staža, osiguranja i eventualno prava na naknade nakon nekog vremena?

Ako takav oblik rada nije uređen zakonski, savjetujete li mi možda otvaranje obrta (ili j.d.o.o./d.o.o.) pa da surađujem s tim poslodavcima kao pravna osoba?

Poslodavci bi uglavnom bile strane tvrtke (SAD i Engleska u većini slučajeva) bez ureda ili sestrinske tvrtke registrirane u RH.

 

Najbolja stvar kod freelancera je to što su oni zapravo već poduzetnici, jer sami pronalaze posao, sami ga ugovaraju, sami organiziraju izvršavanje posla i brinu oko naplate.

Novi oblici rada u koje spada remote working, odnosno teleworking, što je rad na daljinu i freelance kao suvremeniji izraz za honorarni posao uređeni su zakonima kao i tipični oblici rada.

Radnici koji žele zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, ostvarivanje prava na mirovinu u Hrvatskoj te pravo na naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje moraju biti u radnom odnosu kod poslodavca registriranom u Hrvatskoj. Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje imaju osobe koje se vode kao nezaposlene.

Ukoliko vam se ne nudi ugovor o radu zbog složenih i ograničavajućih propisa, s inozemnim tvrtkama možete sklopiti ugovor o djelu, ali u oba slučaja ne stječete pravo na tuzemni mirovinski staž kao ni prava na našem Zavodu za zapošljavanje.

Nema prepreke da otvorite obrt ili poduzeće te da ispostavljate račune inozemnim naručiteljima. Tada nećete imati pravo na naknadu za nezaposlene jer ste vlasnik gospodarskog subjekta, a obvezno je redovito podmirivanje doprinosa i drugih davanja. S time nećete imati problema kad izaberete dobru cjenovnu strategiju, a naručitelji redovito plaćaju uslugu.