Na koji način radnik može otkazati ugovor o radu na određeno vrijeme prije nego što istekne vremenski rok na koji je ugovor sklopljen ako u ugovoru nije navedena stavka o mogućnosti redovitog otkaza? Čitanjem Zakona o radu vidim da postoji opcija izvanrednog otkaza “ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć”. Što se smatra osobito važnom činjenicom? Mogu li raskinuti ugovor na određeno vrijeme ako nisam zadovoljna trenutnim radnim mjestom ili mi se otvorila mogućnost boljeg zaposlenja kod drugog poslodavca koja nije postojala kada se potpisivao ugovor na određeno vrijeme kod prvog poslodavca? Također, u praksi, je li stavka o redovitom otkazu u ugovoru na određeno vrijeme uobičajena ili je stvar iznimke?

 

Odredbom članka 15. stavak 1. točka 7. Zakona o radu, kao obvezni sadržaj ugovora o radu propisano je da moraju biti navedeni otkazni rokovi kojih su se dužni pridržavati poslodavac odnosno radnik, a ukoliko nisu navedeni da se umjesto istog podatka može jednostavno u ugovoru uputiti na primjenu odgovarajućeg članka Zakona o radu. Dakle, otkazni rokovi obvezni su sadržaj ugovora o radu, a nije obavezno navoditi da otkaz ugovora o radu može biti redovan ili izvanredan.

Jedno od osnovnih načela radnog prava jeste da se odredbe ugovora o radu, zakonu o radu, pravilnika o radu (ili nekog drugog akta poslodavca) primjenjuju u korist radnika, odnosno ukoliko propisuju nešto različito, primjenjuje se ono što je za radnika najpovoljnije. Tako da činjenica da u Vašem ugovoru o radu nije navedeno da ga Vi možete otkazati, redovno ili izvanredno, na bilo koji način ne isključuje tu mogućnost.

Ugovor o radu mogu otkazati poslodavac i radnik, a  sukladno članku 120. Zakona o radu, otkaz mora imati pisani oblik. Dok poslodavac mora obrazložiti u pisanom obliku razlog otkaza, radnik sukladno članku 115. stavak 4. ne mora navesti razlog otkaza, a otkaz mora dostaviti ugovornoj strani kojoj se otkazuje. Otkazni rok, u slučaju kada radnik redovno otkazuje ugovor o radu traje najmanje onoliko koliko je određeno člankom 122. Zakona o radu, a ovisi od provedenog rada radnika kod istog poslodavca. Ugovorom o radu radnika, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu može se odrediti i kraći otkazni rok kada radnik otkazuje ugovor o radu, a uvijek se primjenjuje ono što je za radnika najpovoljnije. Ako radnik ima osobito važan razlog za redovno otkazivanje ugovora o radu, tada otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana. Zakon ne navodi izričito koji to osobito važan razlog može biti, ali se u praksi smatra da to mora biti objektivno važan razlog.

Temeljem članka 116. Zakona o radu moguć je izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge činjenice radi koje uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana nastavak radnog odnosa nije moguć. Zakon ne specificira koji su to razlozi, ali kroz sudsku praksu utvrđeno je kako su to slučajevi kada poslodavac neuredno izvršava svoje obveze, ne primjenjuju se mjere i postupci zaštite na radu pa je ugrožena sigurnost radnika, kada se ne isplaćuju plaća i naknade uopće ili u cijelosti, kada se radnika uznemirava i slično.

Mišljenja sam kako činjenica da je radnik pronašao drugi posao ne predstavlja opravdan razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, jer propisani otkazni rok  od 30 dana nije toliko dug da radnik ne bi mogao dogovoriti s drugim poslodavcem kasniji početak rada, a u činjenici da je radnik našao bolje plaćeni posao ili kvalitetniji posao ne može se pronaći opravdanje za nepoštivanje otkaznog roka, odnosno izvanredno otkazivanje ugovora o radu, na štetu postojećem poslodavcu koji uredno ispunjava svoje obvveze.