Na koji se način dobiva sudsko rješenje o postojanju vanbračne zajednice koje se može iskoristiti pri ostavinskoj raspravi? Gospodin je preminuo, a gospođa se poziva na vanbračnu zajednicu, koja u realnosti nije nikad postojala. Nikad nisu živjeli zajedno, ni privređivali, niti imali istu adresu, dakle, svatko svoju adresu, svoj stan i svoja primanja, osim druženja, ništa. Dakle, ukoliko gospođa dobije sudsko rješenje, ono može biti stečeno samo lažnim iskazom. Mogu li to isto sudsko rješenje ostali zakonski nasljednici pobiti?

 

Da bi sud donio rješenje ili presudu kojom utvrđuje postojanje izvanbračne zajednice, potrebno je sudu podnijeti prijedlog ili tužbu kojim se od istog traži donošenje takvog rješenja ili presude. Prijedlog ili tužba može se podnijeti sudu samo protiv protustranke ili tuženika koji je živući, a kako bi se u konkretnom slučaju tražilo utvrđenje postojanja izvanbračne zajednice s osobom koja je preminula, sve radi ostvarivanja prava u ostavinskom postupku, to znači da bi gospođa koja tvrdi da je bila u izvanbračnoj zajednici s ostaviteljem takav prijedlog ili tužbu trebala podnijeti protiv osoba koje su nesporni zakonski nasljednici iza ostavitelja.

Dakle, u svakom slučaju gospođa koja traži utvrđenje izvanbračne zajednice mora pokrenuti sudski postupak, njezin prijedlog ili tužba, u kojem trebaju biti navedeni dokazi kojima će potkrijepiti svoje navode o izvanbračnoj zajednici, dostavljaju se protustranakama ili tuženicima, zakonskim nasljednicima ostavitelja, koji u svom odgovoru mogu isticati zašto osporavaju njezin zahtjev te predlagati svoje dokaze. Po provedenom postupku i izvedenim predloženim dokazima, sud će donijeti rješenje ili presudu kojom usvaja ili odbija istaknuti zahtjev, a na takvu odluku bilo koja nezadovoljna strana u postupku ima pravo žalbe o kojoj odlučuje viši sud, nadležni Županijski sud.