Ekonomska kriza koja slijedi pandemiji unijela je promjene u brojne živote, pa se ponovo okrećemo svim dostupnim načinima zarade. Nema sumnje da će ponovo ojačati priljev na crno tržište, ukoliko državni aparat ovaj puta ne bude snažnije i organiziranije reagirao na takve trendove. Uostalom, kada smo prošli puta prolazili kroz globalnu krizu, nije postojao koncept paušalnog oporezivanja koji je i zamišljen kao prva stepenica kod osobnog poduzetništva.

Imate li kakvo znanje ili vještinu koju možete ponuditi tržištu, koje vam se mogućnosti nude za legalno poslovanje?

Idemo li od jednostavnijih načina registriranja prema složenijim, to bi išlo ovako:


KUĆNA RADINOST ILI SPOREDNO ZANIMANJE

Kroz ovaj oblik registriranja gospodarske djelatnosti fizičke osobe mogu se obavljati iste djelatnosti kao i kroz obrt. Otvara se pri mjesno nadležnom uredu za gospodarstvo. Ovakvo poslovanje nije oslobođeno plaćanja obveza, ali se može zatražiti paušalno oporezivanje, što znači da će porezna obveza za cijelu godinu iznositi 1.530 kn, plativo u tromjesečnim iznosima. Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje su 1.276 kn mjesečno. Prednost je da na ovaj način svoje poslovanje mogu registrirati i zaposlene osobe, u kojem slučaju oni neće mjesečno plaćati navedeni iznos doprinosa, nego će godišnje platiti samo 2.231 kn.

Druga prednost je da na ovaj način poslovanje mogu registrirati i umirovljenici, koji u tom slučaju neće ostati bez prava na isplatu mirovine, a doprinose neće uopće plaćati.
Dopušteni iznos isporuka kroz ovaj oblik je deset prosječnih plaća, što je nešto manje od 90.000 kn, pa ste za slučaj da to prijeđete obvezni prijeći na sljedeći mogući način registriranja:


OBRT


Obrt se registrira također u uredu za gospodarstvo, no postupak je moguće provesti i zahtjevom kroz aplikaciju E-građani ili na šalterima Hitro servisa pri Fina poslovnicama.
Obrtnici su automatski članovi Hrvatske obrtničke komore kojoj plaćaju članarinu 76 kn mjesečno. Kod prvog registriranja obrtništva godinu dana ste oslobođeni te članarine.
Oporezivanje i ovdje može biti paušalno sve do 300.000 kn godišnjih primitaka.
U tom slučaju je iznos mjesečnih doprinosa također 1.276 kn, a porezna obveza je od 1.530 kn do 5.400 godišnje, ovisno o visini primitaka i razreda u koji prema tome budete razvrstani.
Ako oporezivanje nije paušalno, nego prema utvrđenom dohotku u poslovnim knjigama koje vodite, veći je iznos doprinosa i iznosi 2.074 kn mjesečno, ali primici mogu biti neograničeni.
I obrtnik može biti zaposlena osoba, u kojem slučaju se plaća manje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje: ako je obrt paušalno oporezovan, iznos je od 2.231 do 7.875 kn godišnje. Ako vodi poslovne knjige, iznos za doprinose bude 17,5% od utvrđenog dohotka iz poslovnih knjiga, a plaća se uz predaju porezne prijave - do kraja veljače.


PODUZEĆE

Sve vrste poduzeća ne predstavljaju registriranje poslovanja fizičke osobe, već osnivanje novog pravnog subjekta. Poduzeća ne mogu biti paušalno oporezovana, obavezno vode poslovne knjige te za njihovo poslovanje odgovara osoba koje je imenovana direktorom. Ista osoba je dužna plaćati doprinose, ukoliko nije zaposlena u tom poduzeću ili negdje drugdje. Radi se o kompleksnijem načinu registriranja, koji obično prelazi granice osobnog pothvata, iako nije nužno da bude tako.
U svakom skučaju, odlučite li se za ovu opciju preporučam da se prethodno dobro informirate, ako ne drugačije - onda kroz brojne tekstove u rubrici Poduzetnik.


ZAKLJUČAK

Svim gore navedenim oblicima poduzetništva omogučeno je poslovati u cijeloj Hrvatskoj te putem interneta. Za slučaj fizičkog poslovanja u drugoj državi, nužno je proučiti i poštovati propise države u kojoj se poslovanje obavlja.
Drugim riječima, to znači da - ukoliko ste sposobni putem interneta pronaći tržište u inozemstvu, doći ćete u idealnu priliku da zarađujete po inozemnim tarifama, a trošite po hrvatskim cijenama. Za to se isplati potruditi! Nije li se ionako sve preselilo online?!
Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici:

Makora knjigovodstvo i poslovne usluge