Jedan čitatelj želio je znati kako se dijele alergeni po načinu djelovanja na organizam, a drugu čitateljicu zanima kako odrediti odgovarajuću dozu D vitamina za osteopeniju


Prvo pitanje je postavio jedan pacijent koji je želio znati kako se dijele alergeni po načinu djelovanja na organizam.

Danas se najviše koristi sljedeća podjela. Prva grupa su inhalatorni alergeni, a to su oni koji ulaze u organizam disanjem. Tu spadaju pelud, kućna prašina i ostale supstance koje se mogu udisati.

Druga grupa alergena je poznata po terminu alimentarni alergeni. To je sve ono što ulazi na usta, hrana i tekućine.

Treća grupa su kontaktni alergeni, a to su oni koji dolaze u dodir s kožom koja onda reagira crvenilom, oteklinama, javlja se svrbež…

Prema toj podjeli, za probleme koje pacijenti imaju s kašljem, suzenjem očiju, curenjem iz nosa i sličnim simptomima, odgovorni su in­ha­latorni alergeni, za probleme probavnog sustava alimentarni alergeni te za probleme na koži su odgovorni kontaktni alergeni.

Prema mojem iskustvu, kada je u pitanju testiranje alergena i terapija alergija, alergije su rezultat utjecaja svih tipova alergena. Neobično zvuči činjenica da je jedan od najjačih alergena za respiratorni sustav (poglavito gornji respiratorni dio) bijelo brašno, dakle, alergen koji spada u alimentarne alergene.

Zaključak je kod sumnje na alergije treba uraditi sveobuhvatni test koji će u sebi sadržavati sve tri vrste alergena.


Drugo pitanje uputila je pacijentica koja ima dijagnozu osteopenije, stara 69 godina. Naime, problem je u tome kako odrediti odgovarajuću dozu D vitamina.

Liječnica je preporučila 10 kapi dnevno, a magistra u ljekarni je rekla da je maksimalna doza 3 kapi. Prije svega, treba reći da je dosta teško na osnovu ovih saznanja i bez pregleda odrediti i adekvatnu terapiju. Osnovno pravilo je da je prije svega bilo potrebno uraditi ispitivanje razine D vitamina u krvi. Tek nakon uvida u kompletno stanje pacijenta moguće je donijeti i odluku o dozi lijeka. Moja je preporuka da se pacijentica što više kreće, lagane šetnje, a idealno bi bilo redovito vježbanje s fizioterapeutom. Što se tiče doze D vitamina, do utvrđivanja razine D vitamina u krvi, preporučio bih da pacijentica uzima 5 kapi.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]