Shema izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a osobito je prisutna u ugostiteljskoj djelatnosti od 1. siječnja 2017. godine, kada je povećana stopa PDV-a na ugostiteljske usluge

 

Porezna uprava je na svojim Internet stranicama dana 18.04.2018. godine objavila priopćenje „Agresivno porezno planiranje – izbjegavanje ulaska u sustav PDV-a“, u kojem je prikazana shema namjernog iskorištavanja pozitivnih zakonskih propisa s osnovnim ciljem izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a. U opisanoj shemi ističe se da je zajednička karakteristika navedenih društava sljedeća: osnovana su od istog osnivača – odgovorne osobe, s poslovnim aktivnostima započinju 1. siječnja na način da obavljajući istu djelatnost nastavljaju poslovanje koje je na njih prenijelo povezano društvo koje je poslovalo u prethodnoj poslovnoj godini i poslovne aktivnosti obavljaju do 31. prosinca iste godine na istoj adresi, u istom poslovnom prostoru, koriste usluge istog knjigovodstvenog servisa, koriste ista osnovna sredstva, istu radnu snagu, iste dobavljače i ostvaruju milijunske promete po transakcijskom računu. Pred kraj poslovne godine, odnosno 31. prosinca, poslovanje prenose na sljedeće novoosnovano povezano društvo (obično je riječ o j.d.o.o.-u), dok poslovanje društva koje je poslovalo do 31. prosinca u sljedećoj poslovnoj godini svode na minimum ili  u potpunosti prestaju s radom. Navedena shema izbjegavanja ulaska u sustav PDV-a osobito je prisutna u ugostiteljskoj djelatnosti od 1. siječnja 2017. godine, kada je povećana stopa PDV-a na ugostiteljske usluge sa snižene stope od 13% na redovnu stopu od 25%.

U članku 90. Zakona o PDV-u propisan je poseban postupak oporezivanja za male porezne obveznike. Pod pojmom mali porezni obveznik smatra se pravna osoba sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu, čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 300.000 kuna. U male porezne obveznike spadaju također i novoosnovana trgovačka društva. Prema odredbama iz stavka 2. članka 90. Zakona o PDV-u, mali porezni obveznik oslobođen je plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga, nema pravo iskazivati PDV na izlaznim računima i nema pravo na odbitak pretporeza. 

Osnovni cilj posebnog postupka oporezivanja za male porezne obveznike je olakšati malim poduzetnicima poslovanje bez nametanja obveze upisa u registar obveznika PDV-a u RH i pojednostavljenog vođenja poslovnih knjiga te samim tim i nižih računovodstvenih troškova, što određena trgovačka društva, a koja nerijetko u jednom mjesecu poslovanja ostvaruju prihode veće od 300.000 kuna, koriste za cijelu poslovnu godinu primjenjujući prethodno opisanu shemu. 

U spomenutom priopćenju Porezne uprave također je navedeno da Porezna uprava usko surađuje s drugim tijelima u RH u prikupljanju različitih informacija s ciljem identifikacije poreznih obveznika koji svjesno sudjeluju u poreznim utajama i prijevarama.

Sve navedeno upućuje na moguću skoru izmjenu Zakona o PDV-u, s kojom bi se spriječili ovakvi postupci.  Jedna od mogućih izmjena može biti i odredba prema kojoj, ukoliko poduzetnik tijekom poslovne godine prijeđe prag isporuke od 300.000 kuna, po „sili zakona“ dužan je odmah sljedeći mjesec upisati se u registar obveznika PDV-a u RH.  U svakom slučaju, uz činjenicu da je oštećen državni proračun za prihode od PDV-a, trenutna situacija stavlja u neravnopravan položaj sve poduzetnike koji su upisani u registar obveznika PDV-a u odnosu na one poduzetnike koji primjenjuju „Agresivno porezno planiranje“, tj. opisanu shemu namjernog izbjegavanja ulaska u registar obveznika PDV-a.