Iz razgovora sa tuzemnim poreznim obveznicima, na temu kružnih prijevara PDV-a stekao sam dojam kako malo njih uopće zna što su to kružne prijevare, a velika većina ima dojam da takve prijevare još uvijek nisu prisutne u Republici Hrvatskoj, odnosno kako naši porezni obveznici nisu izloženi rizicima da budu uključeni u iste, kao i da iz tog neznanja i naivnosti za njihova društva mogu nastupiti veliki porezni problemi u smislu osporavanja prava na pretporez i sl., a odgovorne osobe mogu krivično odgovarati.

Česta upozorenja iz Porezne uprave i informacije iz prakse ukazuju na to da su kružne prijevare prisutne i u Republici Hrvatskoj, kao i u ostalim državama članicama EU, odnosno da su naši porezni obveznici izloženi visokim rizicima da budu uključeni u iste. O prisutnosti i iznosima poreznih prijevara najbolje pokazuju podaci na razini EU, u kojima se štete za državne budžete država članica na godišnjoj razini procjenjuju na iznos od 100 milijardi eura. Najpoznatije kružne prijevare po pitanju PDV-a odnose se na tzv. nestajućeg trgovca. Školski pojednostavljeni primjer nestalog trgovca (jer obično je u transakcijama uključen veći broj poslovnih subjekata koji posluju u više zemalja unutar i izvan EU) može se opisati na slijedeći način: porezni obveznik – trgovačko društvo X iz druge države članice EU prodaje dobra i prenosi poreznu obvezu (nema zaračunanog PDV-a na računu) na tuzemnog poreznog obveznika Nestali d.o.o.

Tuzemno društvo Nestali d.o.o. prodaje drugom tuzemnom poreznom obvezniku Naivni d.o.o. ta ista dobra i iskazuje obvezu za PDV po stopi od 25%, jer je riječ o isporuci dobara u tuzemstvu. Porezni obveznik Naivni d.o.o. prodaje nazad poreznom obvezniku X u drugoj državi članici EU ta ista dobra bez zaračunatog PDV-a na računu, s napomenom da je riječ o prijenosu porezne obveze. Sve navedene transakcije su naplaćene i tuzemni porezni obveznik Nestali d.o.o. koji je naplatio PDV od Naivni d.o.o. nestaje i nanosi izravnu štetu budžetu RH (PDV se od njega ne može naplatiti), a Naivni d.o.o. koristi pretporez iz ulaznog računa kojeg mu je za robu fakturirao Nestali d.o.o. Za Naivni d.o.o. i odgovorne osobe istog nastaju veliki problemi u onom momentu kad Porezna uprava otkrije da je riječ o kružnoj prijevari, a opravdanje kako nije znao da je uključen u kružnu prijevaru vrlo vjerojatno će biti teško dokazati. Naime, prema odredbama Općeg poreznog zakona te Zakona i Pravilnika o PDV-u, porezni obveznik koji obavlja u tuzemstvu isporuke dobara i usluga s pravom na odbitak pretporeza smatrat će se odgovornim ako iz objektivnih okolnosti proizlazi da je znao ili morao znati da će zbog prijevarnih aktivnosti dio ili cijeli iznos PDV-a vezan za isporuku koja mu je obavljena ili bilo koju prethodnu ili sljedeću isporuku istih dobara ili usluga, PDV ostati neplaćen. Također, iz Upute Visokog suda proizlazi da u slučajevima kružnih prijevara ili nezakonitog izuzimanja imovine društva ili kada se radi o fiktivnim poreznim obveznicima, Porezna uprava podnosi kaznenu prijavu.

Iz navedenog proizlazi samo jedan zaključak i savjet poreznim obveznicima – OPREZ!!! Pazite s kim poslujete, provjeravajte svoje poslovne partnere, ne nasjedajte na ponude u kojima vam se nudi laka zarada ili transakcija u kojoj ćete kupovinom robe od tuzemnog poreznog obveznika već poznatom kupcu u drugoj državi članici EU ili izvan nje moći prodati istu za veći iznos, a osobito ako je ponuda došla od poreznih obveznika s kojima nemate povijest poslovanja i koji nisu provjereni na tržištu.

Na internet stranicama porezne uprave objavljeno je  korisno upozorenje kako uočiti i zaštititi svoje poslovanje od prijevara i kriminalnih zlouporaba PDV-a, a u istom su nabrojani najčešći pokazatelji koji mogu sugerirati da je riječ o potencijalnim kružnim prijevarama. Navedeno upozorenje dostupno je na slijedećem linku: http://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Stranice/PDV-prijevare,-upozorenja-poreznim-obveznicima.aspx