01.10.2019.

Mogu li dobiti povrat PDV-a za kupovinu opreme u periodu kada obrt još nije bio u sustavu PDV-a?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Mogu li dobiti povrat PDV-a ili odbiti pretporez za kupovinu računala, laptopa, printera i ostalih dobara koje sam uložila za obavljanje djelatnosti i uređenje poslovnice? Navedeno je kupljeno kada je obrt bio upisan u obrtni registar, ali prije početka prijave obavljanja obrta. Također, radi se o računima R-1 koji glase na obrt.

 

Pretporez iz računa koji su iz razdoblja u kojem poduzetnik nije bio u sustavu PDV-a ne može biti iskorišten za umanjenje obveze plaćanja PDV-a po izdanim računima.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .