Nakon smrti mog susjeda slijedi ostavinska rasprava. Susjed nema živih roditelja ni žive braće, a nitko od njih troje braće se nije oženio. Dakle, po nasljednom pravu njegova imovina prelazi na najbliže potomke, u ovom slučaju na njegove bratiće. On je za svog života govorio kako želi svu svoju imovinu ostaviti meni i to je čulo najmanje desetak ljudi u selu. Planirali smo napraviti oporuku, ali se desilo ovo sve s Corona virusom pa smo to odgodili za ljeto. Međutim, susjed je imao srčani napad i preminuo je. Kakav je postupak prije ostavinske rasprave i što trebam učiniti, jedino što imam je punomoć o vođenju njegovog računa u banci. Mogu li na temelju svjedoka i s tom punomoći za račun u banci dobiti pravo na nasljedstvo imovine?


Sukladno Zakonu o nasljeđivanju oporuka u izvanrednim okolnostima je usmena oporuka. Samo u izvanrednim okolnostima, zbog kojih ostavitelj nije u stanju oporučiti ni u jednom drugom valjanom obliku, može izjaviti svoju posljednju volju usmeno pred dva istodobno nazočna svjedoka. Ta oporuka prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena, osim ukoliko ostavitelj ne premine u međuvremenu.

Ukoliko smatrate da su ispunjeni zakonski uvjeti za usmeno oporučivanje tada se trebate uključiti u ostavinski postupak iza pokojnog te iznijeti argumente u korist svoje tvrdnje kako je sačinjena usmena oporuka u vašu korist. Javni bilježnik kod kojeg bude raspoređen ostavinski postupak sasvim sigurno će vas uputiti u parnicu radi dokazivanja da je uistinu došlo do oporučnog raspolaganju u vašu korist, a ukoliko je ostavina već dovršena tada trebate pokrenuti parnični postupak protiv nasljednika iza pokojnog.