06.11.2019.

Mogu li posvojiti dijete svoje supruge?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

 

Mogu li usvojiti sina svoje supruge? Sad je punoljetan,  ali živim s njima od 6. godine djeteta i smatram ga sinom.

 

Sukladno članku 181. Obiteljskog zakona u Republici Hrvatskoj, posvojenje se može zasnovati do osamnaeste godine života djeteta. Ukoliko želite osigurati da neka osoba bude vaš nasljednik, tada za to postoje druge opcije koje uređuje Zakon o nasljeđivanju (oporuka, ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života ostavitelja) ili drugi pravni poslovi.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .