Pomorac sam i htio bih osigurati životno osiguranje svoje supruge za slučaj njezine smrti, kako bi djeca imala potrebna sredstva, ali ne bih htio da ona zna za takvo osiguranje, jer bi korisnici bila samo djeca. Mogu li to napraviti?


Poznate su scene iz nekih američkih filmova o peripetijama osiguranja života treće osobe za slučaj smrti i kriminalnim radnjama usmjerenim na lišavanje života te treće osigurane osobe, s ciljem da korisnik osiguranja dobije isplatu ugovorene osigurnine.

Prema hrvatskom pravu, ugovorom o osiguranju života može se osigurati treća osoba, dakle, osoba koja nije ugovaratelj osiguranja. U konkretnom pitanju našeg čitatelja to bi bila supruga. Međutim, prema odredbi čl. 970., st. 3., za valjanost ugovora o osiguranju života treće osobe za slučaj smrti potrebna je pismena suglasnost te treće osobe.

Odredba Zakona ima za cilj zaštititi interes te treće osobe, jer ona kao osigurana osoba nema nikakvih prava iz ugovora, a korist u slučaju njezine smrti dobiva korisnik osiguranja. To može kod zainteresiranih korisnika izazvati kojekakve opasne nakane, pa je Zakon odredbom o potrebi pismene suglasnosti na takav ugovor osigurane osobe nastojao preventivno spriječiti mogućnost takvih pojava.

Dakle, bez pismene suglasnoti supruge na svojstvo osigurane osobe za slučaj smrti, nije moguće sklopiti ugovor o osiguranju života. A ako bi takav ugovor i bio sklopljen, radilo bi se o ništavnom ugovoru. Pismenu suglasnost osigurana osoba  mora dati u samoj polici osiguranja života, a može je dati i u nekom pismenu, odvojenom od police, ali mora je dati prilikom sklapanja ugovora o osiguranju života.

Ciljana osigurana osoba mora biti svjesna svoga položaja kao osiguranika, činjenice da iz toga ugovora nema nikakvih prava, a i činjenice da jednom danu suglasnost na takav ugovor više ne može opozvati.