Porezna novost za iznajmljivače nerezidente – strance, iz drugih država članica EU ili trećih zemalja (zemlje izvan EU), a koji su vlasnici nekretnina u RH i pružaju usluge smještaja gostima u apartmanima, kućama za odmor i sl. ogleda se u tome da ti iznajmljivači od 01.01.2017. mogu plaćati porez na dohodak paušalno.

Kako bi se porez na dohodak građanima nerezidentima utvrđivao paušalno, potrebno je zadovoljiti određene preduvjete, odnosno postoje različite obveze građana vlasnika nekretnina iz drugih država članica EU i trećih zemalja.

Za građane vlasnike nekretnina u RH iz drugih država članica EU koji pružaju usluge smještaja u apartmanima, kućama za odmor i sl. izravno fizičkim osobama u RH, s aspekta poreza na dohodak postoji mogućnost paušalnog plaćanja poreza na dohodak prema broju soba, postelja i sl. do prelaska praga za ulazak u sustav PDV-a (tj. 300.000 kuna). Ovi iznajmljivači i dalje su u obvezi upisati se u registar obveznika PDV-a u RH i za pružene usluge obračunati obvezu PDV-a po trenutno važećoj sniženoj stopi PDV-a od 13%. Ako uslugu smještaja pružaju poreznom obvezniku (npr. turistička agencija u RH), nemaju obvezu upisa u registar PDV-a u RH, ali porezni obveznik kojem pružaju uslugu (npr. turistička agencija u RH) prema čl. 75. st. 2. Zakona o PDV-u treba preuzeti poreznu obvezu i obračunati PDV po stopi do 13%, ali ima i pravo na priznavanje pretporeza po stopi od 13% (nema novčanog odljeva po osnovi PDV-a, već računovodstveno iskazivanje u poslovnim knjigama).

Građani iznajmljivači nerezidenti iz trećih zemalja (izvan EU) moraju registrirati obrt ili trgovačko društvo u RH kroz koje će pružati uslugu smještaja. Ako uslugu smještaja pružaju izravno fizičkim osobama u RH, imaju mogućnost paušalnog plaćanja poreza na dohodak od samostalne djelatnosti ako nisu obveznici PDV-a. Ako su obveznici PDV-a, dohodak za uslugu smještaja ne može se utvrđivati paušalno, već na temelju poslovnih knjiga (za obrt KPI, a za trgovačka društva temeljem vođenja poslovnih knjiga UR-a i IR-a). Ako uslugu smještaja pružaju poreznom obvezniku iz RH (npr. turističkoj agenciji), također moraju imati registriran obrt ili trgovačko društvo u RH kroz koje će pružati uslugu smještaja i mogu paušalno utvrđivati porez na dohodak od samostalne djelatnosti ako nisu obveznici PDV-a (nisu prešli prag isporuka od 300.000 kuna u 2017. godini). Ako imaju osnovano trgovačko društvo kroz koje pružaju djelatnost, dužni su voditi poslovne knjige u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na dobit.

Prijava u registar obveznika PDV-a u RH za iznajmljivače nerezidente (iz trećih zemalja i drugih država članica EU) mora se obaviti najkasnije 15 dana prije početka obavljanja usluge smještaja. Zahtjev za upis u registar podnosi se na obrascu P-PDV i dostavlja se Područnom uredu Porezne uprave u Zagrebu, Odjel za strane porezne obveznike.