14.05.2019.

Moraju li mi ostale suvlasnice isplatiti moj dio u nekretnini?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Nakon smrti moga oca bila je ostavinska rasprava. Ja sam njegova kćer iz prvog braka, u drugom braku nije imao djecu. Gospođa ima dvije kćeri iz svog prvog braka. Imovina koju su imali dijeli se po pola. Naslijedila sam nužni dio, 4/16 nekretnina koje su upisane u zemljišne knjige. Gospođa se odrekla nasljedstva u korist svojih kćeri koje žive u Kanadi. Željela sam se s njima dogovoriti, međutim, njihov odgovor je da će mi isplatiti moj nužni dio tek nakon smrti njihove majke i kada one odluče prodati kuću. Imaju li one zakonsko pravo donositi takvu odluku?

 

 

Niti jedan suvlasnik nema zakonsku obvezu isplatiti drugog suvlasnika zato što ovaj to traži, međutim, svaki suvlasnik koji više ne želi biti u suvlasničkoj zajednici može kod nadležnog suda pokrenuti postupak radi razvrgnuća te zajednice. Razvrgnuće na zgradi/kući moguće je etažiranjem i civilnom diobom. Ukoliko vi pokrećete takav postupak, tada možete sudu predložiti razvrgnuće civilnom diobom, što znači procijenom vrijednosti nekretnine i njezinom prodajom na javnoj dražbi.

Nakon prodaje nekretnine na javnoj dražbi sud će rasporediti sredstva suvlasnicima sukladno njihovim suvlasničkim omjerima, nakon što se namire troškovi postupka.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .