Krajem petog mjeseca počela sam raditi kao odgojitelj u jednom vrtiću. Ugovor mi prestaje sredinom osmoga mjeseca te mi je tajnik vrtića objasnio da sam dobila puni regres u iznosu od 1.250 kn jer je poslodavac (vrtić) mislio da ću raditi cijelu godinu. S obzirom da ne produžujem ugovor, kaže da bih trebala vratiti jedan dio regresa, točnije 1.000 kn. Tko je u ovom slučaju poslodavac koji daje regres, vrtić ili Ministarstvo? Također, koliko radnik minimalno treba raditi da bi ostvario pravo na regres?

 

Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, dječji vrtići su javne ustanove koje djelatnost predškolskog odgoja obavljaju kao javnu službu, a mogu ih osnovati: RH, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, vjerske zajednice te druge pravne fizičke osobe. Ustanova se osniva u skladu s odredbama Zakona o ustanovama, a osnivač dječjeg vrtića podnosi prijavu za upis u sudski registar nadležnog Trgovačkog suda nakon što pribavi: rješenje ministarstva nadležnog za obrazovanje kojim je utvrđeno da je akt o osnivanju dječjeg vrtića u sukladnosti sa zakonom, rješenje ureda državne uprave u županiji, odnosno gradskog ureda Grada Zagreba kojim se odobrava početak obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja. Vaš poslodavac je u svakom slučaju ustanova, vrtić s kojim ste zaključili ugovor o radu, poslodavac Vam odgovara za isplatu plaće, svih dodataka na plaću i svih drugih naknada na koje imate pravo bilo prema ugovoru o radu, pravilniku o radu ili kolektivnom ugovoru. 


Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna 3 mjeseca. Osim naknade plaće, poslodavac radniku isplaćuje regres (prigodnu nagradu) kao pomoć pri korištenju godišnjeg odmora ako ga na to obvezuju drugi izvori radnoga prava (npr. kolektivni ugovor, pravilnik o radu ili ugovor o radu). Zakon o radu ne propisuje obvezu isplate regresa za godišnji odmor, pa ako niti jednim naprijed navedenim drugim izvorom radnog prava nije propisana obveza isplate regresa, tada ga poslodavac ne mora isplatiti radniku.


Dakle, pravo na regres propisano je ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, a isto tako jednim od tih izvora radnog prava mora biti definirano je li regres, odnosno iznos regresa, uvjetovan radom u punom radnom vremenu, duljinom radnog odnosa, ostvarenjem prava na puni godišnji odmor, godinama rada kod poslodavca i slično. Ukoliko takvih ograničenja nema, tada bi pravo na regres trebali ostvarivati svi radnici poslodavca, u jednakom iznosu, međutim, nemoguće je decidirano odgovoriti budući da nam nije poznat sadržaj Vašeg ugovora o radu, odnosno poslodavčevog pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora koji se na poslodavca primjenjuje.