Može li javni bilježnik naplatiti ostavinsku raspravu ako je nije bilo ili naplatiti samo poslano rješenje? Može li to predati u odvjetničku tvrku za naplatu tog potraživanja?

 

Troškovi javnih bilježnika u ostavinskom postupku uređeni su Pravilnikom o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku. Navedenim Pravilnikom propisana je nagrada prema vrijednosti ostavine na koju javni bilježnik ima pravo za radnje oko pozivanja nasljednika na ročište za raspravu, za provođenje ostavinske rasprave te donošenje i otpravak rješenja o nasljeđivanju, a na nju ima pravo i za druge radnje za koje Pravilnikom nije propisana posebna nagrada. Člancima 8. do 11. Pravilnika propisane su posebne nagrade za određene radnje.

Iz vašeg pitanja proizlazi kako je javni bilježnik svakako izradio i odaslao rješenje o nasljeđivanju, pa bi u tom slučaju imao i pravo na nagradu za svoj rad. Koje je radnje poduzeo javni bilježnik možete utvrditi uvidom u ostavinski spis koji on vodi.

Ukoliko vam je javni bilježnik izdao račun za pružene usluge, a koji nije podmiren po njegovu dospijeću, isti ima pravo putem punomoćnika pokrenuti postupak prisilne naplate svog potraživanja. Ukoliko vam je poslana opomena od odvjetničkog ureda kojeg je angažirao javni bilježnik, možete se pokušati dogovoriti oko načina plaćanja nagrade javnom bilježniku, a ako smatrate da potraživanje javnog bilježnika nema valjan pravni osnov, tada možete izjaviti prigovor na rješenje o ovrsi koje će biti doneseno temeljem prijedloga punomoćnika javnog bilježnika na osnovu računa koji vam je izdao i u sudskom postupku dokazati da radnje za koje javni bilježnik želi naplatiti nagradu nisu poduzete ili da mu pripada manja nagrada od one koju potražuje.