Moj pokojni djed imao je dva braka. Iz prvog braka ima mog oca, iz drugog tri kćerke, polusestre mog oca. U kratkom razmaku umrli su i otac i djed. Djeca iza umrlog oca su prema zakonu nasljednici, ali nismo upisani u ostavinsku raspravu. Koje su nam pravne osnove i što učiniti?

 

Vi ste zakonski nasljednik iza pokojnog djeda po pravu predstavljanja, jer vi i vaša braća i/ili sestre nasljeđujete onaj dio ostavine koja bi pripala vašem ocu da je bio živ u trenutku provođenja ostavine iza pokojnog djeda.

Sukladno Zakonu o nasljeđivanju, imate pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik i izvan ostavinskog postupka i to u parnici podnošenjem nasljedničke tužbe protiv sunasljednika (tri sestre i maćeha). Zakon propisuje rokove zastare postavljanja takvog zahtjeva i to subjektivni rok, koji počinje teći od dana saznanja nasljednika da ima pravo nasljeđivati, odnosno dana saznanja tko posjeduje i koristi imovinu ostavitelja, i objektivni rok, koji počinje teći od smrti ostavitelja. Važna je činjenica je li trenutno imovina u posjedu poštenog ili nepoštenog posjednika. Rok za zahtijevanje ostavine prema poštenom posjedniku iznosi godinu dana od dana saznanja nasljednika da ima pravo na nasljedstvo. Subjektivni rok ograničen je objektivnim rokom koji se ne može produžiti i taj rok je deset godina i računa se od smrti ostavitelja. Kada se nekretnina nalazi u posjedu nepoštenog posjednika, a to je onaj posjednik koji je znao da pravo na nasljedstvo imovine imaju i oni koji nisu proglašeni nasljednicima, pravo zahtijevati nasljedstvo zastarijeva za 20 godina od smrti ostavitelja. U konkretnom slučaju, tri sestre i maćeha znale su za vašeg oca i njegovo pravo nasljeđivanja pa su nepošteni posjednici.

U sudskom postupku treba utvrditi da se rješenje o nasljeđivanju koje je donijeto stavlja izvan snage, ponovno se utvrđuje tko su nasljednici iza pokojnog djeda, uključujući vas i vašu braću/sestre.