Zaposlena sam u trgovini i prema kolektivnom ugovoru pripada mi pravo na naknadu za odvojeni život u iznosu 60 posto od prosječne mjesečne plaće isplaćene po radniku u gospodarstvu RH u prethodnom mjesecu, koju je poslodavac uredno isplaćivao do kolovoza
prošle godine, kada je, bez obrazloženja, tu naknadu smanjio. Što mi je činiti?
Naknada za odvojeni život regulirana je čl. 56. kolektivnog ugovora zaključenog između poslodavca i Sindikata trgovine Hrvatske. Radnik kojemu je odlukom nadležnog tijela poslodavca određeno mjesto rada različito od mjesta prebivanja njegove obitelji, ima pravo
na naknadu za odvojeni život. Puni iznos naknade utvrđen je i mjesečno iznosi 60 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene po radniku u gospodarstvu RH u prethodnome mjesecu. Ako je radniku osiguran smještaj ili prehrana naknada se umanjuje za 30 posto, odnosno
ako je radniku osiguran i smještaj i prehrana, naknada se umanjuje za 60 posto. Ako u Vašem slučaju nije bilo promijenjenih okolnosti (poslodavac je osigurao smještaj i/ili prehranu) koje bi opravdavale umanjenje naknade za odvojeni život, možete svoje pravo
na isplatu razlike naknade zatražiti pred nadležnim sudom.
Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.
Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.
Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.
RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .
U kojem se roku nakon smrti majke mora provesti ostavinska rasprava? Radi se o nasljeđivanju dijela kuće od strane nužnih nasljednika, što meni kao većinskom vlasniku predstavlja problem u slučaju prodaje nekretnine.
Vlasnica sam kuće već 40 godina. Kuću je moj suprug naslijedio od svojih roditelja te je darovnim ugovorom prenio vlasništvo na mene zbog adaptacije i održavanja kuće, jer sam bila kreditno sposobna, a on nezaposlen. Nemamo zajedničke djece, ali moj suprug ima sina iz prethodnog braka pa me zanima može li mi, u slučaju suprugove smrti, njegov sin uzeti kuću ili dio kuće?
Postavite pitanje
Vi pitate - Burza odgovara
Odgovaramo na pitanja iz područja poduzetništva, poreza, dionica, zapošljavanja, radnih odnosa, svih vrsta osiguranja... Da biste postavili pitanje, molimo Vas da ispunite obrazac.
Svakako prije provjerite je li na pitanje slično Vašem već odgovoreno, na pitanja za koja odgovor već postoji u rubrici nećemo odgovarati!
Dvoosovinska prikolica (trailer) za brod do 9 m, Ellebi LBN 9002 Tork, 2012. god. NDM 3200 kg, dvije osovine nosivosti po 1750 kg. Naletna kočnica, vitlo. Nove gume, ...
Samostojeća obiteljska kuća od 448 m2, na mirnoj zelenilom okruženoj lokaciji u Matuljima, u blizini centra, na okućnici od 2.613 m2. Prizemlje se sastoji od velikog ...