Kada radnik daje posloda­v­cu otkaz ugovora o radu kojega su zaključili mora poštivati otkazni rok ali ne mora na­vo­diti razlog tome otkazu. To se od­nosi samo kada radnik daje redoviti otkaz ugovora o radu, ali ne i koda je u pitanju izvan­redni otkaz ugovora o radu. U tom slučaju radnik mora na­pisati (navesti) činjenice (po­datke) kojima obrazlaže izvan­redni otkaz ugovora o radu.

Ako radnik nema ili ne na­ve­de razlog za otkaz ugovora o radu poslodavac može putem suda postaviti dva tužbena za­htjeva: zahtjev za naknadu šte­te i zahtjev da sud utvrdi da je otkaz neosnovan pa se radnik vraća na posao. Ovaj drugi dio tužbenog zahtjeva je sporan jer radnik ne može biti prisiljen da se vrati u radni odnos koji treba biti manifestacija volje u tom ugovornom pravnom od­nosu. Dovoljna je eventualna na­knada štete koju poslodavac trpi jer radnik nije odradio propisani ili ugovoreni otkazni rok.

Poslodavac mora imati opra­vdani razlog za otkaz bez ob­zira da li daje redoviti ili izvanredni otkaz ugovora o radu.

Da bi radnik mogao tražiti sudsku zaštitu od nezakonitog otkaza ugovora o radu mora prethodno, u skladu s odredbama članka 133. Zakona o radu, zatražiti internu zaštitu po­vri­jeđenog prava na otkaz ugovora o radu. Bitno je da radnik po­štuje rok od 15 dana od dana kada primi odluku o otkazu od poslodavca uloži pisani zahtjev za zaštitu prava. Ako u roku od 15 dana poslodavac ne odgovori radniku na njegov zahtjev njemu preostaje da u navedenom roku od 15 dana digne tuž­bu pred sudom i da zahtijeva zaštitu povrijeđenog prava.

Zakon propisuje da se raču­nanje rokova za tužbu posebno ima primijeniti ako je Zako­nom, Kolektivnim ugovorom ili Pravilnikom o radu pred­viđeno da se prije tužbe sudu pro­vede postupak mirnoga rje­šenja spo­ra, pa će u tom slučaju rok od 15 dana početi da se računa od dana okončanja toga postupka.

Zaštitu povrijeđenog prava pred sudom ne može tražiti radnik koji prethodno nije pod­nio navedeni zahtjev pos­lo­davcu. To se odnosi na sve rad­nike pa i na one u radnom odnosu na određeno vrijeme, na radnike koji su temeljem ugo­vora upućeni na rad u ino­zemstvo kao i na radnike na ko­je se ne primjenjuje niti je­dan kolektivni ugovor.

Propuštanje rokova radnik se izlaže trošku jer će u slučaju tužbe sudu taj sud tužbu odbiti.

Kada se radnik odluči da di­gne tužbu jer smatra da je do­bio nedopušteni otkaz, u tuž­benom zahtjevu treba tražiti da otkaz nije dopušten, da ra­dni odnos nije prestao i da sud da nalog poslodavcu da radnika vrati na posao.

Ako i kada sud utvrdi da otkaz ugovora o radu koji je predmet spora nije dopušten on zapravo konstatira protu­pra­vno ponašanje poslodavca i to pravno stanje ima konstitutivni karakter i učinak. Dati ot­kaz ugovora o radu po sudskoj odluci je ništetan. Radni odnos se vraća u stanje u kome je bio prije nego što je poslodavac do­nio odluku.

Radniku pripadaju sva pra­va kao da otkaza nije ni bilo (priznavanje radnog staža, nak­nade plaće i dr.).