Putem suda se rješava malo takvih slučajeva. Žrtve diskriminacije nerado ulaze u takve sporove i ne žele se obraćati sudu zbog neugodnosti i neizvjesnosti, kao i zbog odmazde i sl.


Diskriminacija je stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po jednoj ili više dis­kriminacijskih razloga (osnova): temeljem rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, vjere, jezika, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovinskog stanja, članstva u sin­dikatu, obrazovanja, društ­ve­nog položaja, bračnog ili obi­teljskog statusa, dobi, zdrav­stvenog stanja, invaliditeta, ge­netskog nasljeđa, radnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, kao i osobe pove­zane s njom rodbinskim ili dru­gim vezama i sl.

To je uređeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije “N.N” 85/08 i 112/12. 

Diskriminacija može biti izravna i neizravna. Neizravna diskriminacija postoji kada naizgled neutralna odredba, kriterij ili praksa, stavlja ili bi mogla staviti osobu u nepovoljniji položaj u odnosu na druge osobe u usporednoj si­tu­a­ciji, osim ako se takva odredba, kriterij ili praksa mogu objektivno opravdati zakoni­tim ciljem, a sredstva za njihovo postizanje su primjerena i nužna.

Putem suda se rješava malo takvih slučajeva. Žrtve diskri­minacije nerado ulaze u takve sporove i ne žele se obraćati sudu zbog neugodnosti i neizvjesnosti, kao i zbog odmazde i sl. Tu ima uznemiravanja, spol­nog uznemiravanja, poticanja na diskriminaciju i dr.

Kada je u pitanju neizravna diskriminacija bitno je da postoji neravnomjerni učinak, ne­povoljan položaj (učinak) na oso­bu koja tvrdi da je diskri­minirana. Na upit to treba dje­lovati nepovoljno. U sudskim sporovima, neizravna diskriminacija prema radniku odnosno radnici može biti u propisivanju dužine staža, rasporeda radnog vremena, službenih putovanja, prekovremeni rad i slično, ali se objektivno ne mo­gu opravdati. To može biti i način određivanja plaće za radnike i radnice. Sud mora pružiti zaštitu onome tko tvrdi da je diskriminiran. Teret dokazivanja je na poslodavcu.