Može li javni bilježnik prvo tražiti novac i tek nakon plaćenog računa izdati rješenje? Smije li izdati račun na ime samo jednog od nasljednika i očekivati da svi plate (radi se o 3.900 kuna i svi želimo platiti svoju osminu, ali želimo da se račun izda na ime svakog od nasljednika na iznos koji taj nasljednik treba platiti). Smije li ne obavještavati nasljednika koji živi u inozemstvu, a naplatiti i dodatne troškove?

 

Pravilnikom o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku propisane su visine nagrade i naknade troškova na koje javni bilježnik ima pravo. Članak 6. stavak 1. istog Pravilnika propisuje da javni bilježnik neposredno od nasljednika, tijekom ostavinskog postupka, naplaćuje pripadajuću mu nagradu i naknadu troškova. Dakle, već tijekom ostavinskog postupka javni bilježnik ima pravo na naplatu svojih troškova i nagrade. Stavak 2. članka 6. Pravilnika propisuje da o obračunatim i naplaćenim nagradama i troškovima, kao i o možebitno naplaćenom predujmu ovih naknada, bez obzira jesu li isti u ostavinskom spisu zabilježeni na pojedinoj ispravi, javni bilježnik u spisu vodi i poseban obračunski list kojem će kronološki bilježiti činjenice izvršenih mu uplata po pojedinom nasljedniku te plaćenih mu nagrada i naknada troškova, a po obavljenim radnjama obračunski list će zaključiti potvrđujući jesu li mu u cijelosti podmireni nagrada i troškovi.

U vezi izdavanja računa, Pravilnik ne propisuje ništa posebno, no budući da nasljednici snose predmetne troškove, ne vidim zapreku da javni bilježnik račun izda na način da ga razdijeli na odgovarajući broj nasljednika.

Javni bilježnici u ostavinskom postupku sudjeluju odnosno provode isti kao povjerenici suda, pa su sukladno tome dužni stručno i odgovorno voditi predmetni postupak u skladu sa svim onim pravilima koja su propisana Zakonom o nasljeđivanju, uključujući i pravila o pozivanju nasljednika. Sukladno Zakonu o javnom bilježništvu, nadzor nad radom bilježnika provodi Ministarstvo pravosuđa, pa se možete obratiti istome ili Hrvatskoj javnobilježničkoj komori ako smatrate da ima nepravilnosti u radu bilježnika.