Život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti vrednote su od posebnog društvenog interesa u Republici Hrvatskoj.


Zakon o zaštiti na radu, kao i propisi do sada, propisuje brojne obveze poslodavcu, raz­li­čitih sadržaja i oblika (financij­ske, organizacijske, ekonom­ske, pravne i druge). To se još više potencira podzakonskim aktima, prvenstveno nadlež­nog ministra (za rad). Želja je predlagatelja i zakonodavca da smanji pravnu nesigurnost u provedbe svih tih propisa.

Na temelju tih odredbi pos­lodavac se nalazi u ulozi: stva­ratelja autonomnih normi, rea­lizatora svih normi i subjekta koji štiti prava upisana u normama heteronomnih i auto­nomnih propisa u oblasti pra­va zaštite na radu. Sve to radi u turbulentnim ekonomskim od­nosima, tehničko-tehnološ­kom razvoju i sve zahtjevnijim radnopravnim i socijalnoprav­nim odnosima.

Obveze poslodavca se na­glašavaju i u pravu Europske unije o zaštiti na radu, uređeno okvirnom direktivom 89/391/ EEZ od 12.lipnja 1989. o uvo­đenju poticajnih mjera za una­pređivanje zaštite zdravlja i si­gurnosti radnika i “devetnaest pojedinačnih direktiva donesenih na temelju okvirne Di­rek­tive, kojima se uređuje po­dručje zaštite na radu od utjecaja pojedinih rizika i opasnosti”.

1. Hrvatski sabor, klasa: 022-03/14-01/14 Uzbroj: 65-14-02. Zagreb, 21. siječnja 2014. Prijedlog zakona o zaštiti na radu, P.Z.E.br.607, str. 2.; Di­rek­tiva 89/391/EEZ od 12. lipnja 1989. o uvođenju poti­caj­nih mjera za unapređivanje zaš­tite zdravlja i sigurnosti ra­dnika SL.L.183, 29.06.1985.

Posebne obveze poslodavca, po navedenim direktivama Eu odnose se na mjere za poticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja na radu radnika u radnom odnosu na određeno vrijeme i privremenom radnom odnosu, trudnih radnica, te radnica ko­je su nedavno rodile ili doje i o zaštiti mladih na radu; O mje­rama zaštite radnika od psiho­socijalnih rizika i psihofizio­loških napora na radu (stres, mo­notoni poslovi, normizi­ra­ni rad i sl.) i drugo što spri­ječava radnu učinkovitost radnika, a pogoršava njegovo zdrav­stveno stanje i život.

“Poslodavac je fizička ili pravna osoba za koju radnik, odnosno osoba na radu obavlja poslove” (članak 2.st.1.t.14.). Svaki poslodavac kod kojega makar jedan radnik odnosno oso­ba na radu radi (obavlja po­s­love) u “svim djelatnostima” dužan je primjenjivati odgo­va­rajuće odredbe Zakona o zaštiti na radu, ako to nije za “pojedine poslove” drukčije odre­đe­no posebnim propisima (čla­nak 3. Zakona o zaštiti na ra­du).

Sve se to ima tumačiti i pri­mjenjivati jer je “zaštita na radu kao organizirano sustav­no djelovanje od javnog (je) in­teresa”, a “život, zdravlje i oču­vanje radne sposobnosti vrednote su od posebnog društ­ve­nog interesa u Republici Hr­vat­skoj” (članak 4. Zakona o zaš­titi na radu).