Novim Pravilnikom o porezu na dohodak propisano je da se neoporezivi primici po posebnim propisima učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga smatraju primici u iznosu do 15.000 kuna godišnje, odnosno na iste se ne plaća porez na dohodak


Kraj 2016. godine i početak 2017. godine obilježila je najava i početak primjene “Porezne reforme”, a mnogo medijske prašine podiglo se upravo u svezi tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od 1. siječnja 2017. godine, koji obavljaju povremene poslove preko posrednika (učeničkih i studentskih servisa).

Nedoumice su dodatno izazvane stupanjem na snagu Pravilnika o porezu na dohodak (NN. br. 01/17), kojim je bila obuhvaćena razrada samo nužnih odredbi

Zakona o porezu na dohodak, stoga se Ministarstvo financija očitovalo posebnim priopćenjem na ovu temu 5. siječnja 2017. godine i najavilo detaljniju razradu predmetne problematike u “novom” Pravilniku, a koji je doista i stupio na snagu i primjenjuje se od 4. veljače 2017. godine (NN. br. 10/17.).

U članku 6. st. 1. t. 2. “novog” Pravilnika o porezu na dohodak, propisano je da se neoporezivi primici po posebnim propisima učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga (iz čl. 9. st. 1. t. 6. Zakona o porezu na dohodak) smatraju primici u iznosu do 15.000 kuna godišnje, odnosno na iste se ne plaća porez na dohodak.

Nadalje, u skladu s odredbama čl. 52. st. 5. Pravilnika o porezu na dohodak, ukoliko učenik ili student na redovnom školovanju u tijeku kalendarske godine po osnovi isplata za rad preko učeničkih i studentskih udruga ostvari pojedinačni ili ukupni primitak umanjen za naknadu za posredovanje navedenih udruga, veći od 60.600 kuna, na razliku primitaka iznad 60.600 kuna utvrđuje se drugi dohodak. U skladu s odredbama iz čl. 209. st. 1. t. 2. Zakona o doprinosima, iako navedeni primici iznad 60.600 kuna godišnje predstavljaju osnovicu za utvrđivanje drugog dohotka, navedeni primici ne podliježu obvezi obračuna doprinosa s osnove rada učenika/studenta, a predujam poreza na dohodak na iznos preko 60.600 kuna godišnje utvrđuje se i plaća po stopi poreza na dohodak od 24%.

Za roditelje i skrbnike koji koriste uvećani osobni odbitak za uzdržavanog člana obitelji (učenika/studenta) važno je znati da ukoliko u tijeku poreznog razdoblja uzdržavani član ostvari primitke u iznosu većem od 15.000 kuna godišnje, roditelj/skrbnik u obvezi je predati godišnju poreznu prijavu i nema pravo korištenja osobnog odbitka za tog uzdržavanog člana, odnosno za istog će biti proveden poseban postupak utvrđivanja obveze poreza na dohodak od strane Porezne uprave.