Imam vikendicu koja mi je dio godine nenastanjena. Htio bih osigurati vikendicu i stvari u njoj. Također me zanima kako osigurati staklenu pregradu dimenzija 4 x 2,5 m koja stoji između dnevnog boravka i terase. Ta staklena pregrada posebno je vrijedna i ugrožena je od loma uslijed nevremena, a i drugih opasnosti. Na koju vrijednost moram osigurati tu pregradu i kako stoji s obvezom osiguratelja ako dođe do loma?


Mogućnost osiguranja stakla na vratima, prozorima, balkonima i sl. u zgradi, bez obzira bila ona stalno ili povremeno naseljena, kao što je slučaj s vikendicom – moguće je kod svih osiguratelja. Kod odluke o tome kod koga se osigurati  i pod kojim uvjetima, treba dobro pogledati što se krije u uvjetima osiguranja kućanstva i stakala od rizika loma. Naime, osiguratelji su osiguranje kućanstva koncipirali na način da nude razne oblike tog osiguranja, koji često puta nose zagonetna imena kao “siguran dom“, „klasik“, „zovi majstora“, „pomoć u kući“ i sl.

Svaki od tih naziva ima vlastite uvjete koji se djelomično u nečemu razlikuju. No, to bi trebao osiguraniku detaljnije protumačiti zastupnik osiguratelja koji će i sklopiti osiguranje. Temeljna pak načela za osiguranje stakala od rizika loma u i na vikendici su: uvjet dodatnog osiguranja stakala od loma je prethodno sklopljen ugovor o osiguranju kućanstva, dakle, stakla se osiguravaju kao dodatni rizik;  pokrivaju se stakla na svim vratima, prozorima, verandama i sl.; stakla se osiguravaju na ugovorenu osiguranu vrijednost; u slučaju loma stakla osiguratelj je u obvezi isplatiti osigurninu u visini nastale štete, ali ne više od ugovorene osigurane vrijednosti; kod ovoga osiguranja, dakle, nema primjene instituta podosiguranja. Uz naknadu štete na razbijenom staklu, osiguratelj plaća i troškove montaže novih stakala i trošak skidanja ostataka uništenog stakla. Iznosi variraju od osiguratelja do osiguratelja. Isto je i s eventualno predviđenom franšizom (sudjelovanje osiguranika u vlastitoj šteti).