Zakon je propisao i slučajeve kada osiguranik nema pravo na naknadu. To su: ako je osiguranik svjesno prouzročio privremenu nesposobnost za rad; ako u roku od tri dana ne obavijesti nadležnog liječnika o početku ili završetku bolesti…


Osiguranici u obveznom zdravstvenom osiguranju ima­ju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, po Zakonu o ob­veznom zdravstvenom osigura­nju “N.N” 80/13 i 137/13.

Dva su uvjeta za ostvariva­nje toga prava: utvrđen status osiguranika (prijava osiguranja o zasnivanju radnog odnosa i temeljem toga posjedovanje zdravstvene iskaznice) te utvr­đivanje zdravstvene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad zbog bolesti.

Vrijedi opća odredba da os­novicu čini prosječna šestomje­sečna plaća isplaćena prije nastupanja osiguranog slučaja. Naknada plaće je jedno od pra­va utvrđeno u obveznom zdrav­stvenom osiguranju i čine od­ređenu financijsku sigurnost za vrijeme trajanja razloga bo­lesti ili ozljede, odnosno dru­gih okolnosti utvrđenim zako­nom, zbog čega je osiguranik spriječen za rad.

Postupak koji prethodi priz­navanju prava na naknadu je složen i kompliciran: mora se utvrditi bolest, ozljeda ili smje­štaj u zdravstvenu ustanovu ra­di liječenja ili medicinskih is­pitivanja; spriječenost za rad zbog navedenih razloga; može osiguranik primati naknadu i ako je određen za pratitelja osi­gurane osobe; njege člana uže obitelji; odsustva po osnovi ro­diljnih i roditeljskih potpora; prava djece; posljedice sudje­lovanja u Domovinskom ratu kao i posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

To treba biti potkrijepljeno dokumentacijom: izvješće o privremenoj nesposobnosti za rad koji izdaje izabrani doktor medicine primarne zdravst­ve­ne zaštite ili odgovarajuće rje­šenje po propisima o rodiljnim i roditeljskim potporama.

No, Zakon je propisao i slu­čajeve kada osiguranik nema pravo na naknadu. To su: ako je osiguranik svjesno prouzročio privremenu nesposobnost za rad; ako u roku od tri dana ne obavijesti nadležnog liječnika o početku ili završetku bolesti; namjerno sprječava ozdravlje­nje; ako radi za vrijeme bolovanja; ako osporava kontrolu bolovanja bez obzira tko je zahtjeva, ako je ovlašten to tra­žiti; ili ako protupravno pona­šanje osiguranika utvrdi kontrola.

U navedenim slučajevima osiguranik gubi pravo od dana nastanka do dana prestanka određenog slučaja.

Bitno je da pravo na naknadu plaće osiguranik ima na teret sredstava poslodavca odnosno na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili državnog proračuna. Poslodavca terete plaćanja za prvih sedam odnosno 42 dana, što se posebno utvrđuje Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja („N.N“49/14 i 51/14.).

Najniži iznos naknade plaće propisan je 70% od osnovice (šest uzastopnih prethodnih plaća).

Naknada plaće isplaćuje se u iznosu 100% od osnovice, za vrijeme: bolovanja kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu; u vezi s trudnoćom i porođajem, rodiljnog dopusta; njega mlađeg od tri godine člana uže obitelji; izoliranosti kliconoše; kao posljedica ozljede na radu i profesionalne bolesti i u drugim točno propisanim razlozima.

Na teret HZZO, sada može biti isplaćen najviši iznos naknade plaće 4.257,28 kuna. Ima i drugih uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu u obveznom zdravstvenom osiguranju (npr. prethodni staž osiguranja po pojedinom osnovu), ali i propisanih razloga povrata isplaćene naknade plaće. To važi i za posebnosti osnovice za izračun naknade plaće za osiguranike radnika (šta se podrazumijeva plaćom, šta se uračunava u osnovicu; osnovica kada je u pitanju ozljeda na radu ili profesionalna bolest; satna ili dnevna osnovica i dr.)

Posebno je složeno utvrđivanje naknade plaće za osiguranike po Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama „N.N“85/08, 110/08, 34/11 i 54/13.