Probni rad je poseban uvjet rada. Za radnika to može biti zah­tjevno (stresno) i zbog toga taj institut treba koristiti pažljivo i posebno. Najbolje je da rezultate probnog rada prate „mentori“.


Poslodavac koji objektivno utvrdi da radnik ne zadovoljava na probnom radu može mu otkazati ugovor o radu. U ot­kazu poslodavac se poziva na ono što je utvrdio. Otkaz ne smije biti diskriminirajući niti u slučaju ako je probni rad ugovoren nezakonito pa i fiktivno. 

Bitno je da poslodavac ne mora čekati istek probnog ro­ka, pa ako praćenjem probnog rada utvrdi da radnik ne zadovoljava uvjete i rezultate prob­nog rada, donosi odluku o otkazu.

Ugovor o radu rezultat je sporazuma (izraza volje) subjekata radnog odnosa: poslodavca i radnika. 

Radniku za trajanja prob­nog rada daju se samo oni poslovi koje će on inače (standardno) obavljati i pod uvjetima i na način kako se od dru­gih radnika uobičajeno (po zanatu) traži. Za svo vrijeme trajanja probnog rada moraju se poštivati odredbe propisa o radnom vremenu, odmorima i dopustima, plaći i naknadama, zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, ali i odgovornosti jednog i drugog subjekta radnog od­nosa.

Probni rad je poseban uvjet rada. Za radnika to može biti zahtjevno (stresno) i zbog toga taj institut treba koristiti paž­ljivo i posebno. Najbolje je da rezultate probnog rada prate „mentori“ ili predradnici ili voditelji organizacijske jedi­nice koji, inače prate i ocjenjuju rad radnika redovito.