Ovlaštenik poslodavca dužan je obavijestiti specijalistu medicine rada o činjenicama… koje mogu “nepovoljno utjecati na zdravlje radnika.“


„Ovlaštenik je radnik ko­jem je poslodavac, neovisno o drugim ugovorenim pos­lovima, dao ovlaštenja za provedbu zaštite na radu“ (članak 2.st. 1. t.11. Zakona)
Poslodavac je odgovoran za zaštitu na radu bez obzira što je obavljanje poslova zaš­tite na radu ugovoreno s drugim.

„Poslodavac može provo­đenje zaštite na radu primijeniti na svojeg ovlaštenika u pisanom obliku i o tome ga pismeno obavijestiti“ (članak 23 Zakona).

Zakon, u odredbama član­ka 24. propisuje ovlasti ov­laštenika: dopuštenje rada radnika da radi poslove tek kada je za to osposobljen; zabraniti rad osjetljivim sku­pinama na poslovima koji bi na njih mogli štetno utjecati, isključiti neispravno radnu opremu; voditi propisane evi­dencije sa stručnjakom zaštite na radu; nadzirati rad radnika, spašavanje i evaku­aciju; zabranu uzimanja al­kohola za vrijeme rada.

Ovlaštenik je samostalan u obavljanju poslova („u do­nošenju i provođenju odluka… u raspolaganju sredstvima koja mu je obvezan osigurati  poslodavac“.

Ovlaštenik se osposobljava tijekom radnog vremena o trošku poslodavca (članak 27.st.4)  Mora se „stručno usavršavati iz područja zaš­tite na radu, u skladu s procjenom rizika“ (članak 29 Za­kona). Ovlaštenik je član od­bora zaštite na radu.

Ovlaštenik poslodavca du­žan je obavijestiti specija­listu medicine rada o činje­nicama… koje mogu „nepovoljno utjecati na zdravlje radnika.“ (članak 63. st.8 Za­kona). Ovlaštenik sura­đuje s radnicima.