Mnogi ljudi se iz dana u dan "vade" na loše genetsko nasljeđe. UZALUD SVA NASTOJANJA, KADA GENI DIKTIRAJU U "ZAPISANOM" SMJERU. No, dobro, geni vam nekada idu u prilog, a nekada i ne. Nesumnjivo postoji određena genetska predispozicija kako će nečiji organizam reagirati na unijete zasićene masti i kolesterol. Neki (vrlo rijetki) sretnici mogu pojesti doslovno sve, a da im se kolosterol u krvi bitno ne izmijeni. (Dobra osnova za život duži od 100 godina… ali njihova prehrambena iskustva većini neće puno pomoći. Recimo, što kažete na 5 jaja dnevno? I svaki dan tako… Genski obdareni će to preraditi bez znatnijeg štetnog ostatka, ali kod običnih smrtnika ovakav običaj je ulaznica za pakao.) DRUGI ĆE REAGIRATI NA SVAKI ZALOGAJ. Poput osjetljive biljke. Naravno, glavnina je negdje između. Sve ovisi o količini receptora za LDL kolesterol (sjećate se, to je tzv. "loš" kolesterol), smještenih prvenstveno u jetri. Što je ovih receptora manje, EFIKASNOST UKLANJANJA ZASIĆENIH MASTI I KOLESTEROLA IZ KRVOTOKA BIT ĆE MANJA. No, ako je unos štetnih tvari dovoljno nizak, utjecaj gena može se zanemariti i kod onih, kod kojih su genetske predispozicije najnepovoljnije. Putem optimalne dijete, VREMENOM MOŽETE ČAK I POVEĆATI BROJ SVOJIH RECEPTORA ZA LDL KOLESTEROL. Znamo, sve potrebne količine kolesterola tijelo proizvodi samo. POTREBE ZA DODATNI UNOS PUTEM HRANE RAVNE SU NULI. Odnosno, sve ono što se dodatno unosi može samo zagorčiti život. Kako na to gledaju u medicini? Prema standardnim preporukama za srčane bolesnike, umjesto masnog mesa preporuča se piletina bez kože i riba. Upotrebu ulja i jaja treba reducirati, a masno mlijeko zamijeniti djelomično obranim ili nemasnim varijantama. Na žalost, ovakve preporuke neće znatnije pomoći. RAZINA KOLESTEROLA U PILETINI I RIBI (dobro ste pročitali-I RIBI) SLIČNA JE ONOJ U SVINJETINI ILI GOVEDINI. Traganje za mesom s manje kolesterola uzaludan je posao. Zavaravanje samoga sebe. Standardna zapadnjačka prehrana sadrži daleko više masti i kolesterola od tolerantnog praga, iznad kojeg nastaju srčane bolesti. Odnosno, eventualni mali pomaci na bolje ne znače ništa. Ljudi samo MISLE da se nalaze na dijeti s malo masti i malo kolesterola. Istraživanja pokazuju da takvi mali pomaci još uvijek znače PROGRESIJU BOLESTI. S druge strane, srčane bolesti gotovo su nepoznate u zemljama gdje se hrane prirodnom biljnom hranom. Ha? Jedan prijatelj-privatni liječnik rekao mi je, više u povjerenju, otprilike ovako: "Naravno da znam koje namirnice sadrže kolesterol, a koje ne. Što je dolijevanje ulja na vatru, a što nije. Ali kako da pacijentima ogadim štetne namirnice, a da me nakon toga ne zamrze i napuste? Imaš li čarobni štapić?" Zanimljiva situacija za humanu profesiju: MORAŠ MALO ZAOBIĆI ISTINU, KAKO BI OPSTAO. Dragi prijatelju, nemam čarobni štapić, ali imam snagu argumenata. Kompromisi mogu donijeti zlo, a ja to nikome ne želim. Svatko bi trebao raščistiti sa svojim očekivanjima. Ako vas zadovoljava NEŠTO USPORENA PROGRESIJA BOLESTI I OVISNOST O LIJEKOVIMA DO KRAJA ŽIVOTA, tada izaberite kokoš bez kože kao (malo) zdraviju varijantu. Vjerujete li u medicinsku tehniku i čuda, a ne želite se odreći omiljene hrane ("Ako stalno moram glođati lišće, bolje da me nema!"), lezite za operacijski stol i prepustite se čarima otvaranja prsnog koša. Treća mogućnost je dijeta BEZ kolesterola i s vrlo malo masti. I to ne masti od ulja, nego isključivo (ili skoro isključivo) od biljke kao cjeline. Ovakva dijeta ne samo da zaustavlja razvoj ateroslerotičnih nakupina u krvnim žilama, nego i pokreće obrnuti proces-POSTEPENO POVLAČENJE POSTOJEĆIH ZAČEPLJENJA. Kao što vidite, šarolikost pristupa je potpuna. Da, još bih malo progovorio o terapeutskom gladovanju kod srčanih bolesti. Ovaj kontraverzni pristup postaje sve popularniji, na užas službene medicine. (NE JESTI ???) Vrijedi li probati? Slijedeći put: Od pakla do zvijezda