Od početka ove godine, tijekom pet godina niste obavezni obračunavati doprinose na plaću za osobu mlađu od 30 godina, ali isključivo ako ste s njom sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.


Ne znamo tko postavlja sve učestalija pitanja o zapošljava­nju mladih, osobito maloljet­nika. Možda sama djeca, željna svega što im nezaposleni ili ne­plaćeni roditelji ne mogu priuštiti; možda roditelji željni rasterećenja, ili barem doprinosa u kućni budžet; a možda i poduzetnici zainteresirani za povoljnije i jeftinije forme za­pošljavanja, ili barem isplata.

Zato danas o odnosima po­duzetnika sa mladim osobama.

Raditi može tek osoba sa na­vršenih 15 godina. Prije toga vremena nije dopušteno zapo­šljavati maloljetne osobe. 

Ako maloljetnik pohađa redovno školovanje, raditi mo­že tijekom školskih praznika i angažiran može biti putem ugovora sa ustanovom koja je za takvo posredovanje ovlaštena. Vi ćete im se obratiti kao poslodavac i zatražiti učenika određenih znanja i sposobnosti koja mora biti njihov član. Naj­češće ćete zapravo osobu oda­brati sami, a ustanovi ćete se obratiti radi ugovora i obra­čuna. Oni će vam poslati svoj račun, koji će osim neto nakna­de za rad učenika, sadržavati i obvezne doprinose i njihovu pro­viziju, a sve zajedno će biti oko 17% više od neto naknade učenika. Nju će oni uplatiti na račun učenika.

Ako maloljetnik nije iz ne­kog razloga na redovnom ško­lovanju, zapošljavate ga putem ugovora o radu, a za njega je pot­rebna i suglasnost staratelja, najčešće roditelja. Plaću za rad, uz obračun doprinosa, obavlja­te kao i za ostale radnike.

Studenti su najčešće već pu­noljetni građani. Njih možete zaposliti posredovanjem i obra­čunom koji radi studentski ser­vis - samo ako je njihovo studiranje redovno. Njihov će račun biti također 17% veći od neto naknade studentu.

Ako mlada osoba studira izvanredno, tada je angažman moguć samo putem ugovora o radu ili ugovora o djelu. Prvi ćete sklopiti kada osoba radi u vašem prostoru i sa vašim sredstvima određen broj radnih sati u danu ili tjednu, a drugi kada ugovarate isporuku goto­vog djela, kojeg će osoba obaviti u svojem prostoru i svojim sred­stvima. Relevantna je uvijek prava priroda ugovornog odnosa, a ne ono što ste napi­sali u naslov ugovora.
 
Sve prate i obračuni plaća ili naknada, JOPPD obrasci, po­rezi i doprinosi u razmjerima o kojima smo već pisali (40-tak % za rad, a i preko 90%za dje­lo).

Od početka ove godine, ti­jekom pet godina niste oba­vezni obračunavati doprinose na plaću za osobu mlađu od 30 godina, ali isključivo ako ste s njom sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Stipendije možete neopo­rezivo isplaćivati do visine 1600 kn mjesečno samo uče­nicima srednjih škola i redov­nim studentima. Iznos viši od toga oporeziv je stopom od 25% i eventualnim prirezom, ovisno o prebivalištu stipen­diste. Međutim, napominjem da stipendije nisu naknade za bilo čiji rad (osobito ne za rad njihovih roditelja) i stipendisti ne smiju biti zaticani u vašim prostorijama kako rade. 

Ugovorom o stipendiranju može biti ugovorena neka dru­ga obaveza stipendiste, primjerice kasnije zapošljavanje kod vas kroz određeni period. No, kad to bude realizirano, osoba će biti vaš djelatnik, a ne sti­pendista.

Za stipendiste trebate posjedovati potvrde školskih ili fa­kultetskih ustanova, i ugovore o stipendiranju (ako od njih očekujete protučinidbu) ili ba­rem odluke uprave.

Obrtnicima svi članovi obi­telji mogu pomagati u obavlja­nju djelatnosti, ali to isključuje samostalni rad.

Mladi ljudi, naravno, mogu biti i sami poduzetnici. Obrt­nici i direktori nakon pune pos­lovne sposobnosti, i ako nisu na redovnom školovanju, a osnivači poduzeća i ranije.

Osobno me veseli bilo čiji interes za poduzetništvo. Me­đutim, sretnija bih bila da upiti dolaze više iz redova radno ak­tivnog stanovništva.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge