Plaće rastu i rast će i dalje, dokle god je stanje na tržištu rada takvo da kvalitetnih radnika ima vrlo malo

 

U posljednjih par mjeseci otkako je najavljen sadržaj ove posljednje porezne promjene, nekoliko puta su me pitali da li se sad uopće isplati bilo što pokretati.

Moj odgovor je vrlo kratak i jednostavan: ako je tisuću kuna mjesečno svota koja će vas odvratiti od poduzetništva, onda je doista bolje da ga ne pokrećete.

Naime, dio promjena u propisima koji je izazvao najviše pažnje je propis koji od početka 2019-te određuje da svaki direktor mora godišnje za doprinose platiti 24.000 kn - na teret poduzeća ili nekog poslodavca, ili sam, ukoliko oni to ne uplate.

Sve ostalo je isto kao što je i prije bilo.

Onaj tko namjerava pokrenuti poduzetništvo, a boji se da neće zaraditi navedeni iznos ili da će mu on značajno narušiti poslovni plan, doista ne treba razmišljati o poduzetništvu u kontekstu poduzeća. Za takve financijske razmjere i mentalni sklop svakako je primjerenije poslovanje kroz obrt.

Obrt možete i otvoriti i zatvoriti za par stotina kuna u jednom danu i to je njegova glavna prednost u odnosu na poduzeće.

Kao obrtnik koji je paušalno oporezovan uplatit ćete u proračun za doprinose godišnje 14.400 kn, a još i nekoliko tisuća kuna za porez, ovisno vrijednosti isporuka i poreznom razredu pa ćete se tako s iznosom godišnjih obveznih davanja gotovo izjednačiti sa poduzetnikom koji je direktor u poduzeću.

Ako obrtnik vodi poslovne knjige, iznos koji će u godinu dana platiti za doprinose je u vlas isti kao iznos za direktora u poduzeću.

Zamislite, ipak je nemoguće poslovati bez ikakvih davanja!!!

Iako se slažem da je porezno opterećenje kod nas preveliko, ne mogu se složiti sa tezom da je spomenutih 24.000 kn godišnje presudan iznos.

Mišljenja sam da će na poduzetništvo u narednoj godini više utjecati činjenica značajnijeg povećanja iznosa minimalne plaće za zaposlenike, koja se i dalje često obračunava. U Hrvatskoj se za 37.000 zaposlenika obračunava takva minimalna plaća. Ona će naredne godine poslodavca koštati mjesečno 4.395 kn.

Međutim, koliko ljudi u malom poduzetništvu doista radi (samo) za tu obračunatu plaću, pitanje je na koji ja ne znam odgovor. Plaće rastu i rast će i dalje, dokle god je stanje na tržištu rada takvo da kvalitetnih radnika ima vrlo malo.

Kakvo će biti ponašanje novoustrojenog inspektorata i hoće li konačno biti smanjen pritisak inspekcija na dobronamjerne poduzetnike koji naprave nenamjernu pogrešku, svi ćemo zajedno saznati. Hoće li se ustrojiti neka sustavna podrška poduzetništvu i popraviti poduzetnička klima, to je ono što svi očekujemo.

Pitanje svih pitanja je što će poduzetnik koji uplati u sustav spomenutih 24.000 kn od tog sustava dobiti! Po mojoj procjeni, vrlo malo i manje nego do sada. I upravo to treba biti motivacija za poduzetništvo, ili za iseljavanje.

Da se vratimo na direktora s početka teksta, kojeg i dalje muči što mu se više neće isplatiti da bude prijavljen na nepuno radno vrijeme i tako utječe na iznos koji poduzeće za njega plaća za doprinose: to je profil poduzetnika koji je uvijek sklon snalaženju, pa će se snaći i u ovom slučaju. Direktorstvo je već prebačeno na neku drugu osobu, pa je postignuto da se zapravo plaća još manje. Opcije sam bila spominjala u ranijim tekstovima.

Prema mojem neposrednom iskustvu, zatvaranja poduzeća zbog tog razloga bit će vrlo malo. O tome se puno raspravlja po internetu jer takvi naslovi privlače pažnju, ali svoje sam argumente iznijela.

Poduzetnička glava uvijek treba biti hladna. Vabljenje u poduzetništvo registriranjem jednostavnih društava na ovom mjestu nismo nikad podržavali i od prvog dana pišem da treba razmišljati o tome kako je poduzeće teško i skupo zatvoriti. Institut brisanja koji je nekoliko godina nedorečeno provođen od strane državnog aparata unio je još više zbunjenosti i problema. On i dalje postoji, ali ne bez posljedica za neodgovorne direktore koji nisu predavali financijske izvještaje.

Likvidacija je, dakle, ista kao i prije: traje skoro godinu dana i košta od 5 do 10 tisuća kuna. Taj trošak je sada uvećan za 2.000 kn mjesečno za doprinose likvidatora, ukoliko to nije osoba koja je negdje zaposlena sa plaćom većom od cca 5.491 kn bruto.

Prolazimo kroz razdoblje katarze. Izdržat će jaki i uporni. Barem na ovoj strani, koja puni proračun. Na onoj koja ga troši je neki ‘drugi svemir’.

 

Svim čitateljima ove rubrike želim puno strpljenja i izdržljivosti u 2019-toj! Neka nam proračun RH bude pun, to je ionako očito najvažnije. Nama će biti kako si sami napravimo!

 

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge