22.04.2019.

Postoji li rok za upis vlasništva u zemljišne knjige?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

 

Postoji li rok za upis prava vlasništva u zemljišne knjige? Naime, jedna od sunasljednica u ostavinskom postupku se pojavila s darovnicom starom pet godina koju nije prijavila ni na poreznu upravu, niti je izvršila upis u zemljišne knjige za života ostavitelja. Oporuke nema.

 

Nema zakonom propisanog roka u kojemu je osoba koja je zaključila pravni posao kojim stječe pravo vlasništva neke nekretnine dužna to svoje pravo i upisati u zemljišne knjige nadležnog suda, odnosno ne postoji rok nakon kojega njezino pravo neće biti upisano ako se radi o ispravi (ugovoru) koja je podobna za upis u zemljišne knjige. Ukoliko smatrate da je nešto sporno u vezi s ispravom na koju se poziva sunasljednica, istu možete osporavati u sudskim postupcima.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .