Inspekcijski nadzor nad primjenom navedenih propisa obavlja središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove inspekcije rada.


U 2014. godini stupili su na snagu: Zakon o inspekto­ratu rada „N.N“ 19/14; Za­kon o radu „N.N“ 93/14; Za­kon o zaštiti na radu „N.N“ 71/14 i 118/14 i drugi pro­pisi u području rada i radnih odnosa. Oni uveliko mije­njaju inspekcijski nadzor nad primjenom radnog zakonodavstva.

Inspekcijski nadzor nad primjenom navedenih pro­pisa obavlja središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove inspekcije rada. Ins­pektorat rada od 2014. go­dine radi u sastavu minis­tarstva rada i mirovinskog sustava.

Inspekcija rada uređena je i konvencijama Među­narodne organizacije rada (MOR-a ), ali i Zakonom o sustavu državne uprave „N.N“ 150/11, 12/13; Prekr­šajnim Zakonom „N.N“ 107/ 07; 39/13; 157/13.

Inspektori su dužni utvr­diti bitne činjenice u obav­ljanju inspekcijskog nalaza i poduzeti mjere u cilju otklanjanja i suzbijanja utvr­đenih protupravnih pona­šanja nadziranih osoba. Inspektori imaju službenu iskaznicu i značku u skladu s Pravilnikom „N.N“ 59/14.

Inspektori u okviru nadzora fotografiraju, pregledaju osobe, zgrade, objekte, poslovne prostorije i prostore, luke, privremena radi­lišta, izvođenje radova, ob­jekte za rad, instalacije, prostore u kojima se obavlja djelatnost, proizvode, opremu, sredstva rada, vozila, pos­lovne knjige, dokumente, ugo­vore, isprave i drugo bitno za nadzor (iskaznice, evidencije i sl.). Svaka osoba koja podliježe nadzoru duž­na je to dati na raspolaganje inspektoru. To se odnosi i na udruge svih razina (poslodavaca i sindikata). Pos­lo­davci su dužni pružiti sve podatke o radnicima i dru­gim nadzornim osobama. Može do okončanja postupka oduzeti materijal na koga se nadzor odnosi. Poslo­da­vac je dužan inspektoru rada osigurati uvjete za normalan rad.