Potpore za skraćivanje punog radnog vremena radnika dodjeljuje se poslodavcu u visini prosječne plaće za broj radnih sati za koliko je puno radno vrijeme određenom radniku skraćeno, a najviše do iznosa minimalne plaće.


Zakon o potporama za oču­vanje radnih mjesta („N.N“ 93/14) donio je Hrvatski sabor 15. srpnja 2014. Cilj je ovoga Za­kona da potakne poslodavce (bilo fizičke ili pravne osobe) da koriste različite modele koje Zakon regulira. To je: skraći­va­nje punoga radnog vremena, potpore za obrazovanje ili os­po­sobljavanje radnika u interesu očuvanja radnih mjesta.

Za­kon propisuje uvjete, visinu i način davanja potpora za oču­va­nje radnih mjesta radnika. Pot­­pore za skraćivanje punog radnog vremena radnika do­djeljuje se poslodavcu u visini prosječne plaće za broj radnih sati za koliko je puno radno vrijeme određenom radniku skraćeno, a najviše do iznosa minimalne plaće. Potpore za obrazovanje ili osposobljavanje radnika daje se poslodavcu kao naknada za onog radnika koji ne radi a kod njega je u radnom odnosu, a nalazi se na obrazovanju. Iznos je jednak onom na kojega bi radnik imao pravo da je na evidenciji nezaposlenih i da ga Zavod za zapošljavanje upu­ćuje na obrazovanje.

Da bi ostvario pravo na potpore za očuvanje radnih mjesta poslodavac treba dokazati da je u ekonomskim teškoćama (pad poslovnih aktivnosti i/ili ostva­rivanje gubitka u poslovanju) i koji ne duguje propisane pore­ze i doprinose.

Pored toga taj poslodavac mo­ra izraditi (utvrditi) prog­ram za očuvanje radnih mjesta. Ovaj akt poslodavac ne donosi sam već u sporazumu s rad­nič­kim vijećem, a ako kod poslodavca nije izabrano radničko vijeće onda sa sindikatom.

Kada poslodavac izrađuje program za očuvanje radnih mjesta skraćivanjem radnog vremena, mora unijeti ove po­datke: o financijskom poslova­nju za proteklu godinu, prijava poreza na dobit, na dohodak, aktivnosti koje poslodavac pro­vodi od kako je došao u eko­nomske teškoće, planirano skra­ćenje i njegovo trajanje (punog radnog vremena), popis radnika i radna mjesta na kojima do­lazi do skraćenja radnog vre­me­na, ali i plan koliko će radnih mjesta biti sačuvano ako se i kada se plan skraćiva­nja pu­nog radnog vremena realizira.

Plan za očuvanje radnih mjesta uz korištenje potpore za obrazovanje ili osposobljavanje radnika, mora sadržavati: obraz­loženje razloga zbog kojih je do­šlo do smanjenja posla i do 25%od ukupnog broja zapos­lenih kod poslodavca radnika i koji zbog toga neće raditi, ali najduže šest mjeseci, ukupan broj zaposlenih, broj radnika ko­ji neće raditi i njihov popis, obrazovanje i osposobljavanje, trajanje i očekivanje.

Potpore su srazmjerne plaći radnika na kojega se pojedina aktivnost odnosi.