Povjerenik radnika za zaštitu na radu je radnik koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu izabran od drugih radnika kod poslodavca, da zastupa interese radnika na području zaštite na radu

 

Propisi prava zaštite na radu određuju brojne subjekte u još brojnijim odnosima zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Među tim subjektima posebno mjesto i ulogu ima povjerenik radnika za zaštitu na radu. To određuje univerzalni, regionalni i nacionalni propisi različitog imena, prostornog i vremenskog važenja. Među tim propisima za „operativni“ rad u tim odnosima imaju kolektivni ugovori, pravilnici o radu i drugi autonomni opći akti koji važe kod poslodavca, bez obzira koju registriranu djelatnost realizira.

          Za njegov rad vežu se pojmovi radnog mjesta, radnika, poslodavca, štetnosti, opasnosti, uvjeti rada, napori, nezgode, opasne kemikalije, ozljede na radu, profesionalne bolesti, poslovi s posebnim uvjetima rada, prevencija, radilište, radna oprema, radni okoliš, rizik, sredstva rada, stres na radu, stručnjak zaštite na radu, štetnosti i drugi pojmovi.

          Povjerenik radnika za zaštitu na radu je radnik koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu izabran od drugih radnika kod poslodavca, da zastupa interese radnika na području zaštite na radu. Zaštita na radu je sustav pravila, načela, mjera, postupaka i aktivnosti čijom se organiziranom primjenom ostvaruje i unapređuje sigurnost i zaštita zdravlja na radu, s ciljem sprečavanja rizika na radu, ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, bolesti u vezi s radom te ostalih materijalnih i nematerijalnih šteta na radu i u vezi s radom.

          Zaštita zdravlja i sigurnost na radu je temeljno ljudsko pravo utvrđeno univerzalnim vrelima prava, upisano i u Povelji Europske unije o temeljnim pravima (2010).

          Povjerenik radnika za zaštitu na radu, kao i drugi predstavnici radnika ne mogu se dovoditi u nepovoljniji položaj zbog svojih aktivnosti, a poslodavac im mora omogućiti primjerene uvjete s rada, potrebno odsustvo s posla bez gubitka plaće, pružiti im sredstva za rad, obrazovanje i drugo. To je posebna (specifična) odgovornost poslodavca u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. U tom smislu povjerenik radnika za zaštitu na radu je i najbolja veza („spona“) između radnika i poslodavca.

          Izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu kod poslodavca koji zapošljava do 20 radnika provodi se na sklopu radnika koji saziva poslodavac u skladu s općim propisima o radu, a o tome se radnici izjašnjavaju neposredno i javno. Ako poslodavac zapošljava preko 20 radnika onda će izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu provodi po Zakonu o radu „N.N“ 93/14 i 127/17 po postupku kako se bira radničko vijeće (trajnim izborom, svake četiri godine i dr.).

          Prava i obveze povjerenika radnika za zaštitu na radu su utvrđene. Brojne su pa je povjerenik dužan da se obrazuje za obavljanje poslova, stalno proširuje i unapređuje svoje znanje i biti neprestalno na mjestima rada i u radnom procesu, štiteći interese radnika na području zaštite na radu uz praćenje i primjenu propisa, mjera, aktivnosti i postupaka u složenim odnosima zaštite zdravlja i sigurnosti na radu (prijedlozi poslodavcu, zahtjevi za mjere pritužbe nadležnim inspekcijama, sudjelovanje u uvođenju nove tehnologije, unapređenje rada, davanje i primanje informacija, prisustvo inspekcijskim pregledima, stalno osposobljavanje, permanentna suradnja sa sindikatom, svakim radnikom, stručnjacima za zaštitu na radu i drugima.