Imam 34 godine. Zaposlena sam zadnje dvije godine i tri mjeseca preko ugovora o radu na određeno vrijeme, u trajanjima od jednog pa do tri mjeseca. Trenutni ugovor mi uskoro ističe, no ponuđen mi je novi ugovor u trajanju od dva mjeseca. Imam još dva dana starog godišnjeg i sedam dana novog godišnjeg. Trudna sam dva mjeseca i radim teže fizičke poslove, zbog čega razmišljam o bolovanju. Koja su moja prava kao trudnice zaposlene na određeno vrijeme?


Zakon o radu u članku 31. propisuje da je trudnoj radnici, radnici koja je rodila ili radnici koja doji dijete u smislu posebnog propisa, a koja radi na poslovima koji ugrožavaju njezin život ili zdravlje, odnosno djetetov život ili zdravlje, poslodavac dužan za vrijeme korištenja prava u skladu s posebnim propisom ponuditi dodatak ugovora o radu kojim će se na određeno vrijeme ugovoriti obavljanje drugih odgovarajućih poslova. Ako poslodavac nije u mogućnosti postupiti na opisani način, radnica ima pravo na dopust u skladu s posebnim propisom. Nadalje, prema članku 34. Zakona o radu, za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.

Međutim, potrebno je razlikovati otkaz ugovora o radu od isteka vremena na koje je sklopljen ugovor o radu. U vašem slučaju, dođe li do isteka vremena na koje je ugovor o radu sklopljen, a poslodavac s Vama ne zaključi novi ugovor o radu, Vaš ugovor o radu je prestao, jer je isteklo vrijeme na koje je bio zaključen, a ne iz razloga što Vam je poslodavac otkazao ugovor o radu. Eventualno bolovanje, odnosno Vaša trudnoća ovdje ne mijenja na stvari. Naravno da je poslodavac slobodan s Vama zaključiti i ugovor o radu na određeno i neodređeno vrijeme, čak i ako ste u vrijeme isteka postojećega na bolovanju ili zbog trudnoće obnašate poslove koji su manje fizički zahtjevni, no to je odluka poslodavca.

Činjenica da bi Vam istekao ugovor o radu na određeno vrijeme ne znači da ostajete bez bilo kakvih prava koja proistječu kako iz činjenice da Vam je prestao ugovor o radu, tako i iz činjenice da ste trudni. Ukoliko dođe do prestanka ugovora o radu, njegovim istekom različita prava možete ostvariti kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Obavezno se trebate prijaviti kod nadležnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u roku od 30 dana od te činjenice. Kako ispunjavate uvjete prethodnoga rada, a do prestanka radnoga odnosa nije došlo Vašom krivnjom, imate pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Prijavom kod HZZ-a ostvarujete i pravo na zdravstveno osiguranje, što je svakako bitno s obzirom da ste trudni.

Članak 14. Zakona o mirovinskom osiguranju propisuje da je na osobni zahtjev obvezno osiguran roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, a nije obvezno osiguran po drugoj osnovi, ako je dijete hrvatski državljanin i ako roditelj i dijete imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Rođenjem sljedećeg djeteta, prije navršene prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravo na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu.

Nezaposlene majke su temeljem članka 7. stavak 1. točka 5. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama korisnici rodiljnih i roditeljskih potpora ako imaju priznat status nezaposlene osobe, dakle, izuzetno je važna  prijava u evidenciju HZZ-a. Članak 27. istog zakona kaže da nezaposleni roditelj ostvaruje pravo na novčanu naknadu:

- ako ima hrvatsko državljanstvo
- ako ima neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
- ako je zdravstveno osiguran u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje,
- ako se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili se prijavio u evidenciju nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje šest mjeseci neprekidnog radnog staža.

Ova naknada ostvaruje se putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te je potrebno podnijeti zahtjev kod navedenog tijela u roku od 30 dana od rođenja djeteta, a tu je i pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 70% od proračunske osnovice utvrđene Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna, a i taj zahtjev podnosi se HZZO-u u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta.

Nezaposlene majke nemaju pravo na naknadu plaće tijekom bolovanja s osnova čuvanja trudnoće odnosno komplikacija u trudnoći, jer ukoliko niste zaposleni, ne možete ostvarivati pravo na plaću odnosno naknadu plaće.

Za sva prava koja može ostvariti najbolje je da se izravno obrati nadležnim ispostavama pojedinih tijela kako bi pravovremeno prikupili potrebnu dokumentaciju i predali zahtjeve.