Česta je nedoumica kod poreznih obveznika prilikom planiranja nabave motornih vozila iz N1 kategorije - imaju li pravo na odbitak pretporeza prilikom nabave tih vozila ili ne? Neugodna iznenađenja znaju nastupiti i prilikom poreznih nadzora po pitanju PDV-a, kad inspektori u nadzoru osporavaju pravo na PDV koji je pogrešno priznat prilikom nabave navedenih motornih vozila. Jedan od razloga koji povećavaju nesigurnost i dovode do pogreški kod poreznih obveznika, savjetovanja od strane distributera automobila ili knjigovođa i slično su i česte promjene zakonske regulative, kojom je za ovu kategoriju motornih vozila čas dozvoljen odbitak pretporeza, čas nije, odnosno kad jeste, potrebno je zadovoljiti  još i dodatne zahtjeve posebnih poreza. Također, ovaj članak potrebno je uzeti u razmatranje do 31.12.2017. godine, jer već od 01.01.2018. godine na snagu će stupiti nove izmjene Zakona i Pravilnika o PDV-u, koje donose nova pravila oporezivanja motornih vozila.

Krenimo redom!

Do 19.03.2014. godine, za motorna vozila koja su prema posebnim propisima razvrstana u N1 kategoriju bilo je omogućeno potpuno priznavanje pretporeza kod nabave, troškova održavanja ili leasing naknade, bez potrebe da budu zadovoljeni dodatni kriteriji prema drugim posebnim zakonima.

Dana 20. ožujka 2014. godine, izmjenama i dopunama Pravilnika o PDV-u, ukinuto je pravo na odbitak pretporeza te je člankom 136. st. 6. Pravilnika o PDV-u propisano da se pretporez može odbiti samo za motorna vozila kategorije N1 koja su razvrstana u tarifnu oznaku 8703 Carinske tarife i nisu predmet oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila prema Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila. Iz navedenih odredbi razvidna je izravna povezanost prava na odbitak pretporeza s odredbama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila. Člankom 5. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila propisano je koja su sve vozila predmet oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila. Uz motocikle, pick-up vozila s dvostrukom kabinom, neovisno o njihovom razvrstavanju u kombiniranoj nomenklaturi, oporezuju se i osobni automobili i ostala motorna vozila konstruirana prvenstveno za prijevoz osoba, uključujući motorna vozila tipa karavan, kombi i trkaće automobile iz tarifnih oznaka KN: 8703 21, 8703 22, 8703 23, 8703 24, 8703 31, 8703 32, 8703 33 i 8703 90, osim sanitetskih vozila, dostavnih “van” vozila i vozila posebno prilagođenih za prijevoz osoba s invaliditetom.

Iz navedenog proizlazi vrlo važna odredba, kako dostavna “van” vozila nisu predmet oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila. U čl. 4. st. 1. t. n) Zakona o posebnom porezu na motorna vozila propisana je važna definicija što se podrazumijeva pod dostavnim “van” vozilom: Dostavna “van” vozila su motorna vozila izvedena iz karoserije osobnih automobila s najviše jednim redom sjedala ili motorna vozila izvedena iz karoserije kombi vozila s najviše dva reda sjedala koja se kod nadležnog tijela registriraju kao teretna vozila. Iz navedenog proizlazi da, bez obzira što vozilo spada u kategoriju N1 motornih vozila koje je razvrstano u tarifnu oznaku 8703 Carinske tarife, ako ne zadovoljava kriterij dostavnog “van” vozila, isto podliježe oporezivanju posebnim porezom na motorna vozila i nije zadovoljen kriterij za odbitak pretporeza. Stoga savjetujemo poreznim obveznicima koji planiraju nabavu motornih vozila iz navedene kategorije da kod razmatranja prava na odbitak pretporeza najprije provjere je li isto oporezivo posebnim porezom na motorna vozila ili ne. U čl. 136. Pravilnika o PDV-u, propisano je kako je u nadležnosti Porezne uprave utvrđivanje prava na odbitak pretporeza na motorna vozila, a u nadležnosti Carinske uprave je razvrstavanje motornih vozila u tarifnu oznaku kombinirane nomenklature.

15.02.2017. godine na internet stranicama Carinske uprave (carina.gov.hr) objavljen je tabelarni prikaz predmeta oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila, kojeg možete preuzeti na sljedećem llinku:

Tabelarni prikaz predmeta oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila 2017.pdf