Predstavnika radnika imenuje i opoziva radničko vijeće, a ako kod toga poslodavca nije izabrano radničko vijeće, onda predstavnika biraju radnici na slobodnim izborima i to između radnika zaposlenih kod poslodavca.


RH obvezuje Konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR-a, ILo) broj 135. o zaštiti predstavnika rad­nika u poduzeću i pogodnostima koje im se osigurava (NN – NN 5/00). Temeljem Ustava RH, ako je konvencija, nakon ratifikacije, na sna­zi i ako se primjenjuje, onda je po pravnoj snazi iznad za­kona. Po toj konvenciji predstavnik radnika u orga­nu poslodavca mora biti rad­nik zaposlen kod toga pos­lo­davca. To je lo­gično. To je predstavnik, a ne po­moćnik radnika ili even­tu­alno netko kao „pro­kurist“ radnika.

Predstavnika radnika ime­nuje i opoziva radničko vi­jeće, a ako kod toga poslodavca nije izabrano radničko vijeće, onda predstavnika biraju radnici na slobodnim izborima i to između radnika zaposlenih kod poslodav­ca. Izbori su tajni. Pos­tupak je isti postupku za iz­bor radničkog vijeća.

Ono što je posebno bitno jeste činjenica da tako iza­bran predstavnik radnika ima isti položaj („isti pravni položaj“) kao i drugi ime­novani članovi toga organa.

Uostalom, tako piše i u st.4. čl.164. Zakona o radu. To se odnosi na primanja ali i druga prava, obveze i od­govornosti. Nema „prvog“ i „drugog“ reda ili „užeg“ i „ši­reg“ sastava nadležnog or­gana kod poslodavca. Pred­stavnik radnika u navede­nim slučajevima ima isti i jednak pravni položaj s dru­gim članovima tijela čiji je član.

Prema čl.151. st.1. t.5. Zakona o radu „poslodavac može samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća donijeti odluku o …otkazu predstavniku radnika „orga­nu poslodavca“. Poslodavac može koristiti pravo da tu odluku „nadomjesti“ odluka arbitraže.