Često se dešava da poslodavcu stigne narudžba naglo povećavajući opseg poslova s kratkim rokovima izvršenja.


Prekovremeni rad smije trajati najviše do 8 sati tjedno. Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati duže od 180 sati godišnje. Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnika, a trudnica, roditelj s dje­tetom do 3 godine starosti, sa­mohrani roditelj s djetetom do 6 godina starosti i radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

Poslodavac može koristiti prekovremeni rad samo u iz­nimnim situacijama, koje se ne mogu predvidjeti odnosno koje se ne mogu izbjeći i slično. Čes­to se dešava da poslodavcu stig­ne narudžba naglo poveća­va­jući opseg poslova s kratkim rokovima izvršenja, ali ne ako je to poslodavac očekivao pa je mogao planirati i drukčije se organizirati.

Prekovremeni rad poslodavac ne smije koristiti svako­dnevno kako bi u svojem pos­lovanju naknadio nedostatak radne snage.

Sve te situacije moraju se urediti unaprijed ili kolektiv­nim ugovorom ili pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Treba raditi. Treba spašava­ti imovinu. Treba stjecati dobi­tak, ali se rad mora ograničiti i platiti. Mora se poštivati na­če­lo zaštite osobe na radu, zaš­tite zdravlja i života radnika. Rad­nik se između dva radna dana mora odmarati najmanje dva­naest sati i imati tjedni od­mor od najmanje trideset i šest sa­ti.

Što se plaćanja tiče to treba utvrditi (propisati) u navede­nim aktima, uz mogućnost da se poslodavac i radnik dogo­vo­re da se umjesto plaćanja pre­kovremenog rada radniku daju slobodni dani kada to njemu i poslodavcu odgovara. Ako radnik na to ne pristane poslodavac je u obvezi da radniku plati prekovremeni rad onako kako je unaprijed određeno. Bitno je da to bude povećana plaća. Zakon o radu to ne od­ređuje, kao niti dobivanje slobodnog dana, ali ga i ne za­branjuje. Radnik ima pravo na povećanu plaću, ali ako se to unaprijed uredi kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu može se uz pristanak radnika umjesto pla­ćanja dati slobodan dan.