Poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici dok se koristi „trudničkim pravima“ u skladu sa zakonom

          Zakon o radu propisuje zaštitu posebnih kategorija radnika zaštitu trudnica, rodilja, posvojitelja i drugih.

          Zaštita trudnica sastoji se od zaštita pri zasnivanju radnog odnosa; zaštita za vrijeme trajanja radnog odnosa i zaštita od prestanka radnog odnosa.

          Nejednako postupanje prema trudnicama smatra se ono ponašanje poslodavca ako prilikom zapošljavanja svoju odluku u većoj ili manjoj mjeri, temelji na okolnosti da je riječ o ženi u drugom stanju. Poslodavac ne smije odbiti zaposliti ženu zbog njezine trudnoće, niti joj zbog trudnoće, rođenja ili dojenja djeteta u smislu posebnog propisa smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu pod nepovoljnijim uvjetima, ako se ne radi o poslovima koje izričito trudnica ne smije obavljati radi zaštite zdravlja. Poslodavac ne smije sam niti preko druge osobe tražiti podatke o ženinoj trudnoći, osim ako radnica zahtjeva određeno pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica.

          Zakon o zaštiti na radu određuje obvezu poslodavcu da provodi posebnu zaštitu na radu trudnih radnica radi zaštite od rizika koji bi mogli ugroziti ostvarivanje majčinstva. U tom smislu tim radnicama dužan je prilagoditi uvjete i organizaciju radnog vremena; osigurati mogućnost obavljanja drugih odgovarajućih poslova, odnosno rad na drugom mjestu rada, sve u cilju uklanjanja rizika za sigurnost i zdravlje. Sve to ne smije imati za posljedicu smanjenje plaće navedenim radnicama. U tom smislu, poslodavac je obvezan u skladu s procjenom rizika zatražiti mišljenje specijaliste rada uz suglasnost specijaliste ginekologije i porodništva, da li poslovi odgovaraju trudnicama i rizicima koji štetno utječu na trudnoću.

            Posebnim pravilnikom propisuju se poslovi na kojima ne smiju raditi trudnice, a u tom periodu poslodavac je dužan trudnici ugovor o obavljanju drugih poslova, opet po ocjeni specijalizacije rada. I za to vrijeme ne smije doći do smanjenja plaće trudnici.

          Zakon posebno uređuje zaštitu trudnica od prestanka radnog odnosa. Poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici dok se koristi „trudničkim pravima“ u skladu sa zakonom. Otkaz ugovora o radu će biti ništetan ako je poslodavac na dan davanja otkaza znao za postojanje trudnoće radnice, kao okolnosti zbog kojih ne može otkazati ugovor o radu, ili ako mu od te odluke u roku od 15 dana trudnica o tome da podatke i o tome ga obavijesti u pisanom obliku (računajući od dostave otkaza). Ako bi za vrijeme trajanja otkaznog roka nastupila trudnoća, poslodavac je dužan nakon što se to nedvojbeno utvrdi donijeti odluku o prekidu otkaznog roka.

          Radnici – trudnici prestat će radni odnos zasnovan na određeno vrijeme kada istekne rok bez obzira na trudnoću.

          Ako u vrijeme izrade plana zbrinjavanja viška radnika poslodavac može u plan uvrstiti i radnicu – trudnicu samo uz suglasnost radničkog vijeća ili sudske odluke. Međutim, u stečaju za trudnicu nema posebne zaštite.

          Trudnici – radnici prestaje po sili zakona ugovor o radu ako umre poslodavac fizička osoba (npr. obrtnik) ili se briše iz propisanog registra.

Trudnica – radnica ne uživa zaštitu kod izvanrednog otkaza ugovora o radu.