Ako poslodavac daje poslovno uvjetovani otkaz više ne mora voditi računa o invalidnosti radnika, a “brigu o socijalnim kriterijima” Zakon o radu više ne uređuje kod osobno uvjetovanog otkaza ugovora o radu.


Novi Zakon o radu (NN 99/14) uređuje, pored drugih pitanja i odnosa, i redoviti ot­kaz ugovora o radu.

Među redovite otkaze uvr­šten je otkaz zbog neza­do­vo­ljavanja na probnom radu.

Nema više obveze poslodavca da radniku dade pos­lovno i osobno uvjetovani otkaz samo ako poslodavac toga radnika ne može za­posliti na drugim poslovima, odnosno ako ga ne može obrazovati ili osposobiti za rad na nekim drugim pos­lovima. 

Također, ako poslodavac daje poslovno uvjetovani ot­kaz više ne mora voditi raču­na o invalidnosti radnika, a “brigu o socijalnim kriterijima” Zakon o radu više ne uređuje kod osobno uvjetova­nog otkaza ugovora o radu.

Dovoljno je da poslodavac ima opravdani razlog za otkaz ugovora o radu, zbog gospodarskih, tehnič­kih ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani ot­kaz), odnosno ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog odre­đenih trajnih osobina ili spo­sobnosti (osobno uvjetovani otkaz). 

To se odnosi i na razlog ako radnik krši obveze iz rad­nog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponaša­njem radnika) ili ako radnik nije zadovoljio na probnom radu (otkaz zbog nezadovo­ljavanja na probnom radu).

Kada poslodavac odluču­je o poslovno uvjetovanom otkazu dvojici ili više radnika, tada mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnike (čl. 115.st.2. Zakona o radu). Poslodavac autonomno od­lučuje o navedenim kriterijima i mjerilima. Pored toga poslodavac može uzeti u ob­zir kvalitetu rada, odgovor­nost, točnost i urednost u ra­du i druge  “uspješnosti rad­nika u radu”.