Zakon o radu „N.N“ 93/14 propisuje u odredbama članka 150. obvezu savjetovanja s radničkim vijećem. Radničko vijeće je tijelo koje je, u skladu s međunarodnim i regionalnim vrelima prava (pravna stečevina EU i drugi) utvrđen u radnom zakonodavstvu Republike Hrvatske kao tijelo (organ) koji radnici dobrovoljno organiziraju kod poslodavca koji zapošljavaju najmanje 20 radnika bez obzira na trajanje radnog odnosa.

Osnovni cilj Zakona o radu je da se obveže poslodavca da prije donošenja odluka za položaj radnika, mora se savjetovati s radničkim vijećem, a ako nije osnovano onda sa sindikatima. Obveza se odnosi na dostavljanje podataka važnih za donošenje buduće odluke i koji će ta i takva odluka poslodavca imati utjecaja na položaj radnika i na radne uvjete kod poslodavca. Ima i drugih obveza poslodavca prema radničkom vijeću. Ako poslodavac ne postupa po odredbama Zakona o radu o savjetovanju s radničkim vijećem ima štetne posljedice jer postupa protupravno.

Zakon o radu određuje „najvažnije“ odluke o položaju radnika, kao: donošenje pravilnika o radu, planu i razvoju poslodavca; planu zapošljavanja i otkazima ugovora o radu; prijenosu poduzeća i drugim statusnim promjenama; prijenos ugovora o radu na novog poslodavca; zaštita zdravlja i sigurnosti na radu; uvođenje nove tehnologije te promjena u organizaciji i načinu rada; plan godišnjih odmora; raspored radnog vremena; noćni rad; naknada za tehnička unapređenja i izume; kolektivni višak radnika i druge odluke poslodavca o kojima mora znati radničko vijeće suodlučivanjem ili savjetovanjem.

Zakon određuje da je poslodavac dužan potpuno i pravodobno radničkom vijeću dostaviti sve podatke o namjeravanoj odluci da bi radničko vijeće stvarno moglo utjecati na donošenje određene odluke.

Nakon savjetovanja poslodavac ne može mijenjati sadržaj onoga o čemu se savjetovao s radničkim vijećem. Zbog toga je važno da to sve bude u pisanoj formi, pa ako i radničko vijeće stavi primjedbe a poslodavac ih prihvati onda su i one sastavni dio odluke poslodavca. Savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem provodi se i o onim odlukama kako je to regulirano kolektivnim ugovorom koji se primjenjuje na poslodavca.

Najveći broj savjetovanja poslodavca i radničkog vijeća odnosi se na otkaz ugovora o radu.

Ponovimo da je poseban postupak savjetovanja onaj koji se odnosi na sljedeća pitanja i odnose:

– Savjetovanje o donošenju pravilnika o radu. To je propis, autonomni akt poslodavca značajan za uvjete rada i treba biti donesen uz savjetovanje s radničkim vijećem;

– Nezaobilazno je pitanje plana razvoja i politike zapošljavanja i plan otkaza pa se poslodavac o tome mora savjetovati s radničkim vijećem;

– Svaka statusna promjena poslodavca ima veći ili manji utjecaj na radnopravni status zaposlenih, zbog toga je Zakon o radu propisao i obvezno savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem o tim pitanjima i odnosima;

– Uvođenje nove tehnologije te svaka promjena organizacije i načina rada djeluje na uvjete rada, pa je to predmet savjetovanja navedenih subjekata.