Suradnja poslodavca s radničkim vijećem temelji se na jednom od načela suvremenog demokratskog radnog prava, na načelo participacije radnika u upravljanju s poslodavcem


Poslodavac je dužan da se prije nego što donese odluku važnu za položaj radnika savjetuje (mora se savjetovati) s radničkim vijećem i mora radničkom vijeću pravovremeno dostaviti podatke važne za donošenje buduće odluke i sagledavanja njezina utjecaja na položaj radnika. Međusobni odnosi poslodavca i radničkog vijeća moraju biti uređeni (Zakon o radu „N.N“93/14).

Savjetovanje s radničkim vijećem uređeno je u odredbama članka 150. Zakona o radu. Poslodavac snosi posljedice ako ne poštuje odredbe zakona o radu o savjetovanju s radničkim vijećem. O kojim se to „važnim odlukama radi“ kaže zakon o radu: donošenje pravilnika o zaštiti na radu, odnosno pravilnika o radu, planu i politici zapošljavanja i otkazu ugovora o radu; prijenosu poduzeća; dijela poduzeća; gospodarske djelatnosti ili njenog dijela; prijenosu ugovora o radu na novog poslodavca; mjere sigurnosti zdravlja i na radu; uvođenje nove tehnologije te promjene u organizaciji i načinu rada; planu godišnjih odmora; rasporedu radnog vremena; noćnom radu; naknadama za izume i tehnička unapređenja.

Brojni odnosi trebaju biti regulirani. Prvo, važno je potpuno i pravodobno savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem. Radi se o dostavljanju podataka o namjeravanoj odluci kako bi radničko vijeće imalo vremena i priliku da daju prigovore i prijedloge u vezi s navedenom odlukom (članak 150.st.2. Zakona o radu).

Prije donošenja odluke poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem. To su odluke o: donošenju pravilnika o radu; planu te razvoju i politici zapošljavanja i otkazu; prijenosu poduzeća i druge statusne promjene gdje dolazi do prijenosa ugovora na novog poslodavca; mjerama u vezi sa zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu; uvođenju nove tehnologije, te promjenama u organizaciji i načinu rada; planu godišnjeg odmora; noćnom radu; naknadama o izumima i tehničkim unapređenjima; kolektivnom višku radnika.

Ako poslodavac donese bilo koju odluku o bilo kojem pitanju bez prethodnog savjetovanja s radničkim vijećem takva odluka je ništetna. To u sudskom sporu znači da odluka ne proizvodi nikakve učinke, kao da nije donesena.

Pored toga ako poslodavac donese odluke bez pravovremenog i potpunog savjetovanja s radničkim vijećem čini teži prekršaj (članak 228.st.1.t.32. Zakona o radu), pa može biti kažnjen novčanom kaznom od 31.000 do 60.000 kuna za poslodavca pravnu osobu, te od 4.000 do 6.000 kuna za poslodavca fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Suradnja poslodavca s radničkim vijećem temelji se na jednom od načela suvremenog demokratskog radnog prava, na načelo participacije radnika u upravljanju s poslodavcem koje je upisano u univerzalna i europska vrela i u Ustav države.